Go­mi­lanje bo­gat­stva

Marijana Miljić Bjelovuk

Pre­ma po­da­ci­ma Svjet­ske ban­ke, BiH je u pe­ri­odu od 1995. do 2014. go­di­ne bo­gat­stvo po gla­vi sta­no­vni­ka uve­ća­la za čak 172 od­sto. S tim pro­cen­tom do­ma­će trži­šte po­ka­za­lo je da ima naj­ve­ći rast bo­gat­stva po gla­vi sta­no­vni­ka od 144 zemlje svi­je­ta ko­je su bi­le pre­dmet po­sma­tranja i ana­li­ze stručnjaka Svjet­ske ban­ke.

Ipak, da­le­ko od to­ga da ima ra­zlo­ga da ovaj po­da­tak sma­tra­mo po­zi­ti­vnim jer se u BiH bo­gat­stvo po gla­vi sta­no­vni­ka po­ve­ća­va odlas­kom njenih gra­đa­na.

Ka­ko sva­ko­dne­vno gra­đa­ni ili odla­ze ili uve­li­ko pla­ni­ra­ju da odu, mo­že­mo oče­ki­va­ti da BiH uve­ća­va bo­gat­stvo i da na­pre­du­je i idu­ćih go­di­na na lis­ti Svjet­ske ban­ke.

Ti­me će ko­na­čno do­ma­će vlas­ti mo­ći da ka­žu da na­pre­du­ju i za­uzi­ma­ju bolje po­zi­ci­je u svjet­skim is­tra­ži­vanjima, ali ni­ka­kvu za­hval­nost ne­će do­bi­ti od onih ko­ji su oti­šli, onih ko­ji sa­da kro­je pla­no­ve da odu i onih ko­ji ne­ma­ju dru­gog izla­za ne­go da os­ta­nu i ra­de za mi­ni­ma­lac na do­ma­ćem trži­štu. 

Taj svjet­ski re­kord ko­ji je os­tva­ri­la BiH ni­je ni­šta dru­go do svjet­ska sra­mo­ta i bru­ka za do­ma­će vlas­ti, ko­je go­di­na­ma sa­mo obe­ća­va­ju, a ni­šta ne ra­de da za­us­ta­ve odliv gra­đa­na.

Ne bi izne­na­di­lo ni da se po­hva­le ka­ko su po­ve­ća­le bogatstvo po gla­vi sta­no­vni­ka, ali da pri to­me za­ne­ma­re onaj po­da­tak ka­ko je do to­ga ras­ta do­šlo. Njima je u gla­vi je­dan cilj - pred­stavljanje što boljih re­zul­ta­ta, jer idu izbo­ri i sva­ki glas im je bi­tan.

Sta­no­vni­ci BiH su za­slu­ži­li da ima­ju po­sao od ko­jeg će za­ra­di­ti za ži­vot pris­to­jan sva­kog čo­vje­ka, a ne onu crka­vi­cu ko­ju do­bi­ja­ju i od ko­je ne mo­gu sas­ta­vi­ti ni pet da­na ka­ko tre­ba.

Ka­ko je kre­nu­lo, pred­sta­vni­ci vlas­ti (čast izu­ze­ci­ma) mo­ći će sa­mo da se hva­le je­dni dru­gi­ma da po­ve­ća­va­ju bo­gat­stvo i sa pro­cen­ti­ma ko­ji do­se­žu i do hiljadu. To će us­pje­ti svo­jim ne­ra­dom i ne­bri­gom o do­ma­ćem sta­no­vniš­tvu, ko­je zbog to­ga ne pres­ta­je da kro­ji pla­no­ve ka­ko se do­če­pa­ti Aus­tri­je, Njema­čke, Slo­ve­ni­je, Ita­li­je…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana