Gomilanje administracije

Ma­ri­na Čigoja

Pitanje je do kada će privreda moći da finansira tako glomaznu administraciju? Zbog čega se sada ide na smanjenje plata buyetskih korisnika? Da li se prekomjerno zapošljavanje u javnim institucijama otelo kontroli i konačno došlo na naplatu?

Koliko je u Republici Srpskoj danas teško doći do posla najbolje zna više 150.000 ljudi koji se nalaze na biroima za zapošljavanje. S obzirom na to da je poznato u kakvim je problemima privreda Srpske, sigurno je da je među tih 150.000 i znatan broj onih koji su u ovoj godini ostali bez posla.

S druge strane, ako je suditi prema zvaničnim statističkim podacima, javni sektor nema tih problema. Zapošljavanja tamo i te kako ima, pa se u udobnim foteljama u javnim institucijama za samo nekoliko mjeseci smjestilo više od hiljadu radnika.

Zvanični podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je za samo šest mjeseci u 2012. godini, od marta do septembra, u javnim institucijama zaposleno 1.290 novih radnika.

Naravno, zapošljavanje je uvijek dobrodošlo i niko nema ništa protiv toga, ali ako se uzme u obzir činjenica da je u ovom periodu u realnom sektoru došlo do pada zaposlenosti, ne možemo a da se ne zapitamo na koji način će u idućem periodu funkcionisati naša privreda?

S obzirom na to da je ova godina bila izuzetno teška, a ništa bolje prognoze nisu ni za iduću, s razlogom se pitamo šta nam je činiti dalje, jer nemaju svi privilegiju da budu na državnim jaslama.

Šta sa onih 150.000 koji i dalje "sjede" na biroima i kojima će se vjerovatno u idućoj godini pridružiti znatan broj onih koji sada imaju kakav-takav posao?

Očigledno je da se administracija konstantno i nepotrebno povećava i još više opterećuje privredu i zaposlene u tom sektoru. Pitanje je do kada će privreda moći da finansira tako glomaznu administraciju? Zbog čega se sada ide na smanjenje plata budžetskih korisnika? Da li se prekomjerno zapošljavanje u javnim institucijama otelo kontroli i konačno došlo na naplatu?

Sve dok se neko ozbiljno ne pozabavi ovim pitanjem i konačno ne stane u kraj zapošljavanju po raznim partijskim, rodbinskim i drugim vezama, teško je očekivati da će se ovdje nešto značajnije promijeniti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana