Godina poskupljenja

Danijela Bajić

Cijene na benzinskim pumpama i rafovima ne prestaju da rastu, taman kad pomislimo da više neće biti poskupljenja u nabavci nas dočeka novo iznenađenje.

I to uglavnom primijetimo kada dođemo na kasu i krenemo da platimo sa uobičajenih 50 maraka, koliko inače odvajamo za neke osnovne namirnice na sedmičnom nivou, ali zbog iznosa na računu prinuđeni smo da iz novčanika izvučemo još jednu crvenu novčanicu.

Ako je suditi dan po jutru, ova godina će biti godina brojnih poskupljenja. Godina je počela sa cijenama goriva, koje su otišle ka gore, zatim brašna, bijelog hljeba, ulja, jaja, piletine i drugog mesa. Do ljetnih mjeseci ko zna šta sve može da nas snađe.

Cigarete i alkohol ne računamo, to spada u luksuz. Poskupljenju svjedoče statistički podaci koji su pokazali da je za nepuna tri mjeseca u ovoj godini cijena osnovnih životnih namirnica i drugih potrepština skočila čak tri puta.

Najviše su na mukama domaćice, koje su svakodnevno osuđene na mnogo inventivnosti i kreativnosti, jer treba od šake namirnica napraviti koliko-toliko pristojan ručak za višečlanu porodicu.

Jednog dana će i one ostati bez mašte, ako već i nisu, jer danas treba osmisliti tri različita obroka, a svi znamo da je raznovrsna prehrana temelj zdravlja, posebno sada, kada virus i druge bolesti vrebaju sa svih strana.

Proizvođači i trgovci će reći da nisu oni krivi za poskupljenje, jer je pandemija virusa korona napravila mnogo problema privrednicima u cijelom svijetu.

Virus korona jeste promijenio svijet, donio je strah i nesigurnost, ali uprkos tome, građani moraju da nastave da žive i preživljavaju.

To najbolje znaju stanovnici koji imaju kredite pa, pored otplata i režija, moraju da računaju i na to koliko kilograma brašna mogu kupiti tokom mjeseca i koliko će im novca ostati da kupe kilogram nekog mesa.

O štednji za automobil, komad namještaja ili odlazak na more u Crnu Goru više ne smiju ni da pomišljaju, a pod znakom pitanja postaje i koliko često mogu sebi i svojoj djeci da priušte kilogram voća, dok su slatkiši za mnoge već postali dio luksuza.

Dobre vijesti stižu od nadležnih da ove godine, ipak, neće doći do poskupljenja struje za domaćinstva, jer, bar u tom segmentu, Srpska štiti potrošače. Za neke druge stvari građani će, naročito oni koji vole da troše na kvalitet, ako je suditi po trendu, morati da promijene navike i da kupuju proizvode koje nisu koristili ranije. Naravno, neke jeftinije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana