Gluvi telefoni i plazme

Željka Domazet

Da u BiH vlada javašluk potvrđuje i najnoviji skandal sa unošenjem i mijenjanjem opreme u zgradi Parlamentarne skupštine. Naime, kako tvrdi sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH Kenan Vehabović, u sali Parlamenta zamijenjene su dvije plazme bez bilo kakve odluke i saglasnosti u ovoj službi, a posao je radila firma koja, kako on kaže, nije imala zeleno svjetlo da ulazi u salu.

Radnici ove firme su čak ulazili i u prostoriju u kojoj se nalazi server koji čuva sve podatke Parlamenta, među kojima su i oni povjerljivog karaktera. O ovom skandalu su u Zajedničkoj službi upoznati tek kada su se vratili sa godišnjeg odmora. Na kraju se ispostavilo, kako tvrde u ovoj službi, da u zgradu zajedničkih institucija BiH može da uđe kada kome padne na pamet i radi posao koji je van pameti.

Odlučeno je da bezbjednosne agencije na nivou BiH, odnosno SIPA, OBA i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, ispitaju sve i utvrde da li je bilo kršenja procedura, zloupotrebe položaja i eventualnih postavljanja aparata za prisluškivanje, te otvaranja kanala preko koga cure tajni podaci.

S druge strane, prvi čovjek Službe za zajedničke poslove Dragan Šojić kaže da je sve urađeno po zakonu i da nema mjesta nikakvoj panici. Tvrdi da je poznato ko su radnici koji su mijenjali plazme, da je riječ o firmi koja je postavljala opremu i za međunarodni ekonomski forum u Sarajevu, te da je sve urađeno uz poštovanje zakonskih procedura.

Prema njegovim riječima, Parlament je na dobitku jer je dobio dvije nove umjesto starih plazmi, a prašina je dignuta bez razloga i osnova.

Bez obzira na to da li je u pravu Vehabović ili Šojić,  očigledno je da se u institucijama sa enormnim platama zaposlenih igraju gluvih telefona.

U najmanju ruku o cijelom poslu, i ako je rađen u skladu sa svim procedurama, morali su biti obaviješteni i sekretar Zajedničke službe i kompletno osoblje koje je zaduženo za otključavanje sale parlamenta, ulazak u zgradu ove institucije, unošenje i iznošenje opreme, a posebno za ulazak u sobu koja čuva i  tajne podatke.

Da li će se i ovaj skandal završiti po onoj narodnoj "Tresla se gora, rodio se miš!", pokazaće vrijeme ispred nas. Međutim, da nemaru nigdje kraja nema kada je riječ o institucijama na nivou BiH jasno je kao dan. Ovaj sa opremom je samo jedan u nizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana