Glumci i predstave

Marijana Miljić Bjelovuk

Ni pandemija virusa korona neće zaustaviti domaće stanovništvo da pakuje kofere i napušta BiH. Naprotiv, ti trendovi koji su prisutni već decenijama, samo će dobiti na snazi.

Oni koji su se vratili iz inostranstva zbog pandemije već uveliko se vraćaju u zemlje širom Evrope, dok drugi ne odustaju od svojih planova da grade bolju budućnost daleko od BiH.

Na to ih je natjeralo, ništa drugo, do nebriga i bahaćenje  domaćih političara. Niko od njih ne čini ništa da se BiH makne sa dna na kojem je smještena po svim parametrima, naprotiv, svi nastoje da to dno samo ovjere i potvrde. I dok oni svojim potezima to dno ovjeravaju, stanovništvo, koje je već odavno oguglalo na obećanja domaće vlasti, nastoji samo da što prije pronađe posao u zemljama širom svijeta.

BiH je po tom pitanju u nezgodnoj situaciji, jer su lani ovu zemlju dnevno napuštala 42 radnika koji su se zapošljavali samo u Sloveniji i Njemačkoj. Nema sumnje da će BiH ove godine oboriti taj rekord.

Niko od građana više se i ne nada boljem sutra u BiH. I to nadanje je iščezlo zahvaljujući vlastima na raznim nivoima koje samo unazađuju zemlju. I poneki dobar potez kada donesu i iznenade stanovništvo sa tim, unazade za par loših. I tako u nedogled.

Razmatraju i usvajaju kojekakva dokumenta, strategije, analize i rezolucije na osnovu kojih se samo skreće pažnja sa onih pravih problema kojima treba posvetiti pažnju i raditi na njihovom rješavanju.

Svi su svjesni da su BiH potrebni što prije razvojni projekti, ali se niko tom tematikom ne bavi. I kada svjetlost dana ugleda neki takav projekat, on završi u nekoj od mnogobrojnih institucija BiH, gdje samo skuplja prašinu. Pitanje je da li BiH uopšte ima vremena da vrati stvari na pravi kolosijek, jer zemlju više ne napuštaju pojedinci, već kompletne porodice.

Naravno, nije dobro ni u pojedinim stranim zemljama gdje počinju život iz početka, ali je daleko sigurnije i to je ono čime se mnogi vode prilikom dvoumljenja šta da rade, da li da odu ili pak ostanu. Većina, naravno, izabere uvijek ovo prvo.

Ništa se, naravno, neće promijeniti sve dok je ovako kako jeste na domaćoj političkoj sceni. Glavni glumci te scene nikako da preuzmu ulogu za koju su izabrani. Jasno je da zbog te svoje uloge svakodnevno i gube broj onih koji ih gledaju i slušaju. Na kraju će, kako je krenulo, sami za sebe priređivati i igrati predstave, te im se diviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana