Glave u pijesku

Veljko Zeljković

Prođe još jedna godina. U političkoj svađi, međusobnom nerazumijevanju i međunarodnom tutorstvu. Ostalo je mnogo nezavršenih poslova, a prije svega oko izmjena izbornog zakonodavstva i stavova udaljenih nekoliko stotina svjetlosnih godina.

Šta poželiti? Što bi naš narod rekao: “Upamet nam se dragi političari.” Izvadite glave iz pijeska i izvedite građane iz neosvijetljenog tunela i mraka u kom ga godinama držite. Shvatite da samo dogovor kuću gradi. A ona je izgrađena u Dejtonu. I samo kao takva, u sadašnjim okolnostima, ona može ostati stabilna na globalnoj vjetrometini. Nametanje bilo kakvih rješenja uz satanizovanje komšija, sustanara, ne vodi nikuda, te nas samo dalje gura u živo blato.

Ovo zakopavanje potpomognuto je od strane dijela međunarodnih aktera, navodnih demokrata i dušebrižnika za budućnost BiH. Koliko je ta briga bila djelotvorna može se vidjeti, kako iz dalje, tako i bliže istorije.

Uvijek smo bili pod nekom inostranom vojničkom i političkom čizmom i raznim Kalajevim protektoratima. I nikada na dobro to nije izlazilo.

Pozivati se ponovo na njega, a zaboravljajući prethodna iskustva i stavove drugih žitelja te kuće, sigurno ne može riješiti nametnute probleme.

Da bi privukli pažnju Vašingtona, Brisela, Berlina i Londona bošnjačka strana konstantno od sebe pravi žrtvu, a u stvari se na ovaj način pokušava doći do dominacije. Ne haje se za kućni savjet uspostavljen u Dejtonu i pravila ponašanja napisana u kućnom redu.

Arhitekte su se vratile na ove prostore, ne zbog brige oko BiH, već zbog Rusije i Kine, koje žele politički i ekonomski poraziti na ovim prostorima. Pitanje je da li želimo biti dio tih zapadnih igara, a koje gotovo uvijek neslavno završavaju po zemlju domaćina ovog turnira.

Treba se okrenuti sebi. Ekonomiji. Dragi političari izvadite glave iz pijeska i manite se međunarodnog tutorstva, pokušaja majorizacije i uništavanja dejtonskih temelja, te se dogovorite oko gradnje hidroelektrana, aerodorma i autoputeva. Prestanite odlazak mladih posmatrati kao najveću “izvoznu šansu”.

A kako završavaju te geoplolitičke igre zapada moglo se nedavno najbolje vidjeti na primjeru Evrope, koja je odlučila zaigrati igru Vašingtona oko ruskog gasa i gasovoda “Sjeverni tok”. Zavladala je opšta nestašica energenata, ali i do nezampaćenog rasta cijena. 

Naravno, tu je i Kijev, kojeg stratezi i “monopolisti” iz Pentagona, guraju u rat sa Moskvom, ne hajući šta će biti s ukrajinskim narodom. Žitelji Balkana i Ukrajine samo pijuni u šahovskoj igri koju je otpočeo Vašington i admnistracija Džo Bajdena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana