Glavaš

Vanja Štrbac
Glavaš

Drugostepenom presudom Apelacionog odjeljenja Suda BiH Branimiru Glavašu je u izrečenu kaznu zatvora od osam godina uračunato vrijeme provedeno u pritvoru u Hrvatskoj i BiH.

Ionako sramotno mala kazna za Glavaša, koji je proglašen krivim za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva, ovom odlukom je dodatno ublažena.

Ovakva presuda je nova bruka za pravosuđe BiH, a u njoj svog udjela ima i pravosuđe Hrvatske koje je donijelo presudu 8. maja 2009. godine.

Tako će se Glavašu u izrečenu kaznu zatvora od osam godina uračunati vrijeme provedeno u pritvoru u Hrvatskoj od 26. oktobra do 2. decembra 2006. godine, od 18. aprila 2007. do 11. januara 2008. kao i pritvor u BiH od 14. do 15. maja 2009. godine i od 20. septembra 2010. godine pa nadalje.

Ova presuda i njoj slične dokaz su nepoštovanja žrtava proteklih ratnih razaranja na ovim prostorima. Kako je moguće da neko ko je odgovoran za nečovječno postupanje, protivzakonita zarobljavanja, torture i ubijanja civila na najsvirepiji mogući način, može da dobije kaznu zatvora od svega osam godina, a da je pravosuđe dodatno umanji? Zbog toga presuda zvuči kao nagrada za najgrublja kršenja ljudskih prava i postupanje suprotno svim odredbama međunarodnog humanitarnog prava tokom oružanih sukoba.

Za ovakva zlodjela, čiji je glavni akter Glavaš i zakonski određena najviša kazna za ratne zločine od 20 godina, čini se premala.

Sigurno je da rodbina žrtava neće doživjeti ni minimalnu moralnu satisfakciju. Naprotiv ovo je nova patnja za njih i poniženje za koje je zaslužna institucija koja bi trebalo da dijeli pravdu.

Poslije svega, ostaje otvoreno pitanje da li je u BiH pravda dostižna. Činjenica je da žrtve nikada ne mogu biti vraćene, ali propisnim kažnjavanjem počinilaca zločina makar jednim dijelom pravda može biti zadovoljena. Porodice stradalih mogu samo da se nadaju da će jednog dana i to da se desi, a do tada ostaje gorak ukus poslije ovakvih odluka pravosudnih organa.

S obzirom na činjenicu da se Glavaš trenutno nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH i da još nije poznato vrijeme početka izdržavanja zatvorske kazne ne bi čudilo da se i ovaj proces razvuče još nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana