Glava u pijesku

Veljko Zeljković
Glava u pijesku

Ne treba biti Nostradamus ili član porodice Tarabić da bi se vidjelo kako svakodnevni život postaje sve neizvjesniji u igri koja sve više podsjeća na monopol, odnosno šah u kom su obični ljudi pioni, ali i poker u kom je ulog budućnost čitavog svijeta.

Prema Marfijevom zakonu - jedna nesreća nikada ne ide sama. Nakon pandemije, došao je rat u Ukrajini, sankcije, pokidani lanci snabdijevanja i inflacija, koja poput raka izjeda evropske ekonomije i odbija da se povuče bez borbe. I kao što to uvijek biva - glavni krivac je upravo ljudski faktor, bezumlje i pohlepa jednog malog broja ljudi.

U Evropskoj uniji upaljen je crveni alarm. U Njemačkoj je potrošnja mesa i mlijeka pala na najniži nivo u posljednje tri decenije. Francuzi su počeli da štede na na vinu, Španci na maslinovom ulju, a Italijani na tjestenini. Životni standard je svakim danom sve ugroženiji. Sve veći je i broj preduzeća koja proglašavaju bankrot ili sele proizvodnju negdje na istok. 

Nažalost, optimista je teško biti, jer su evropski političari, pogotovo oni iz Brisela, spremni da i dalje žrtvuju dobrobit svojih građana zarad “viših ciljeva”, prije svega onih američkih, ali i velikih kompanija koje su trenutno i glavni pokretači inflacije. Vlada ogromna pohlepa i gotovo da niko ne razmišlja šta će biti sutra, kakve će to posljedice imati po globalnu ekonomiju, ali i životni standard građana. 

Naravno, tu nikako ne treba zaboraviti pomenuti ulogu SAD koji zarad očuvanja dolara kao svjetske rezervne valute, na čemu je izgradio svoju imperijalnu moć, ali i svoje hegemoje, je spreman Evropu gurnuti bukvalno u provaliju, bacajući ekonomske kasetne bombe.

Dolazak jeseni sigurno će donijeti nove i veće neizvjesnosti. Treba očekivati novi talas poskupljenja, ulazak u veću recesiju, a najgori je scenario - stagflacija, spajanje inflacije i recesije. 

Kako dijelimo sudbinu Evrope, ni u BiH nije ništa bolja situacija - ni u narednom periodu ne treba očekivati razvedravanje. Naša jedina prednost, ako se to može tako nazvati, jeste to što smo za razliku od većine Evropljana mentalno i fizički otporniji na nestašice i poskupljenja, na pad životnog standarda. Manje nam treba da budemo sretniji.

To naravno ne amnestira domaće političare koji u proteklom periodu nisu donijeli nijednu stratešku mjeru koja bi koliko-toliko olakšala život običnim ljudima, ali i poslodavcima. Ako je i bilo nekih prijedloga oni su padali u vodu, jer se “čuvala” fiskalna bezbjednost. Veće cijene znače i veće prihode od PDV-a.

I dok ratari gledaju u nebo, građani u sve praznije novčanike, domaći političari drže glavu u pijesku, a oni iz Vašingtona i Brisela u oblacima imperijalnog bezumlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana