Glasanje

Goran Maunaga

Iako je ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija prekršio Ustav dajući mimo stava Predsjedništva BiH instrukciju Misiji BiH pri UN da glasaju za rezoluciju o Siriji, on neće podnijeti ostavku niti će zbog toga biti smijenjen.

Jer da je mislio podnositi ostavku, Lagumdžija ne bi ni vukao takav potez, isto kao što ga ne bi upotrijebio ni u slučaju da je postojala bilo kakva mogućnost za njegovu smjenu.

Sve će ostati na javnoj konstataciji da se radi o osornom i bezobraznom ponašanju, istom onakvom kakvo je i ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je lažno u pismu MIP-u naveo da je "stav Predsjedništva da misija BiH pri UN glasa za rezoluciju o Siriji". A ne bi smjelo da bude tako.

Izetbegović je, čemu se nije usprotivio ni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u pismu naveo da nije održana sjednica Predsjedništva u vezi sa načinom glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji, ali da u tom slučaju "važi ranije usaglašen zajednički stav vezano za Siriju sve dok Predsjedništvo ne odluči drugačije".

Izetbegovićeva prevara sinhronizovana je sa drugom, Lagumdžijinom. Iako su obojica znali stav Nebojše Radmanovića o tom pitanju, odnosno za činjenicu da je on protiv rezolucije, da zato nema usaglašenog stava i da to isključivo znači suzdržavanje od glasanja, postupili su kao da to ne znaju ili kao da ni Radmanović ni Republika Srpska i ne postoje.

Pošto Predsjedništvo BiH odlučuje konsenzusom o spoljnoj politici, tim glasanjem pokazano je da neki funkcioneri u BiH prave unutrašnji problem zbog međunarodnih pitanja u kojima BiH ne učestvuje. I to nije prvi put.

A stav ambasada Velike Britanije, SAD, Francuske i Njemačke iznesen je u zajedničkom pismu u kome su one "izrazile nadu da će se BiH u Generalnoj skupštini UN pridružiti SAD i svim članicama EU tokom glasanja za nacrt rezolucije o Siriji". Odluka Izetbegovića, Komšića i Lagumdžije bila je na tom fonu, a kad je to u pitanju, tu više nisu važni ni BiH, ni Ustav ni Dejtonski sporazum.

Kad je već tako, onda treba javno i što češće, uz konkretne primjere slične ovom, iznositi činjenice o odnosu raznih strana prema BiH. Konkretno, u ovom slučaju, direktno protiv BiH, kršeći najvažniji pravno-politički dokument države, otvoreno rade Izetbegović, Komšić i Lagumdžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana