Glas Srpske u Mostaru

Veselin Gatalo
Glas Srpske u Mostaru

Distribucija "Glasa Srpske" u Mostaru od petka se odvija u jednom dijelu grada, u drugom bi trebalo da počne u ponedjeljak.

Za početak će se raditi o tek nekoliko desetina primjeraka, kasnije će distributer procijeniti koliko je primjeraka i gdje neophodno dostaviti.

Pošto je poznato da je javno mnjenje BiH podijeljeno, nacionalno i ideološki jako indoktrinirano, htjeli to "vlasnici multikulture" priznati ili ne, dolazak "Glasa Srpske" u bilo koji grad FBiH može biti značajan prilog razbijanju jednoumne (bezumne) i neodržive informativne blokade.

Iskustva u prodoru "Glasa Srpske", jednih od najuticajnijih novina u RS, u Federaciju BiH, bila su negativna u prošlom periodu. Prema informacijama dobijenim od ovlašćenog distributera "Glasa Srpske", nekoliko desetina primjeraka dolazi u federalno Sarajevo i distribuiše se po prodajnim mjestima. Prodajna mjesta uredno prihvataju novine, kao što ih njihov posao i obavezuje, popunjavaju potrebne formulare, uzimaju primjerke, sve pristojno i po propisu. Međutim, prema informacijama sa terena, najveći broj prodavaca i izlagača uopšte ne izlažu preuzete primjerke. O razlozima sakrivanja "Glasa Srpske" možemo sama nagađati. Jedan od mogućih odgovora na pitanje zašto se to događa je i pridjev "srpske" ili imenica "Srpska".

Možda su, u navali animoziteta prema nazivu, prodavci osjetili "patriotsku" potrebu da se takvo nešto uopšte ne izlaže? Možda je to, ako uključimo suludo u demokratijama nevjerovatnu mogućnost teorije zavjere, naređeno "odozgo", iz bošnjačkih političkih krugova? Možda su to uradili iz istog razloga iz kojeg mesari Sarajeva ne žele u svojim mesarama da imaju određene vrste mesa i mesnih proizvoda, kako jedan od njih reče, "da ne bi imao problema"? Dakle, postoje krajevi BiH gdje je drugo mišljenje i čak i drukčije prehrambene navike, "problem".

Što se tiče Mostara, "Glas Srpske" bi mogao biti primljen kudikamo bolje nego u Sarajevu, iz više razloga. Mostar je još uvijek multinacionalan grad, bez devedesetpostotne većine jednog naroda i sa ideološkom i političkom divergentnosti rijetkom u današnjoj BiH. Mostar je, baš zahvaljujući podjeli koju svi spominju kao dio problema ovog grada, spremniji da uvaži drugo i drukčije razmišljanje, druge narode i njihove novine. Kako god, vrijeme za druga i drukčija promišljanja mora doći, pa i za druge i drukčije novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana