Gladni i bosi vojnici

Željka Javorac

Dok privreda u BiH grca, troškovi života rastu, a radnici ostaju bez posla, najgore i najskuplje Ministarstvo odbrane BiH, ove i u sljedeće dvije godine potrošiće basnoslovnih 900 miliona maraka.

Isto to ministarstvo, koje je i prethodnih godina trošilo po nekoliko stotina miliona maraka, svoje vojnike u mirovne misije slalo je bez obuće i odjeće, a hranili su ih tako da je više ličilo na to da ih izgladnjuju. Za više od 300 miliona maraka budžeta godišnje Ministarstvo odbrane BiH nije bilo u stanju da nabavi kvalitetnu opremu za deminere da ljudi ne izgube život radeći svoj posao.

Afere u ovom ministarstvu zataškavaju se na mafijaški način, zastrašivanjem onih koji se drznu da progovore, a posljedica svega je zloupotreba poreskog novca i urušavanje same institucije.

Više ne može ni da se sakrije da se u Ministarstvu odbrane namještaju tenderi da se što više budžetskog novca prelije u privatne džepove, ali je situacija zaista alarmantna ako je krađa došla do tih granica da se "štedi" i na hrani za vojnike.

Dokle više?

Kolika je besmislenost institucija BiH najbolje se vidi na primjeru ovog ministarstva i svih institucija koje bi trebalo da reaguju na beskrupulozne malverzacije i krađe, a ne čine ništa godinama.

Zaista je smiješna činjenica da nam je Evropska unija uplatila 50 miliona evra da pomogne bh. privredi u krizi, a razna ministarstva samo u jednoj godini ukradu barem toliko, ako ne i više.

Šta radi Tužilaštvo BiH? Šta rade istražni organi? Koji smisao je Parlamenta BiH i nadzora nad radom ministarstava BiH? Postoji li bilo kakva odgovornost funkcionera u institucijama BiH?

Očigledno je da ne postoji, a neće je ni biti, jer nema ko da im kaže stanite, šta to radite! Dugogodišnje "istrage koje su u toku" samo su išle na ruku bogaćenju pojedinaca, pa i političkih partija, a siromašenju naroda i srozavanju institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana