Gladna godina

Marijana Miljić Bjelovuk

Prve posljedice paklenih ljetnih vrućina neki su već osjetili, ali ono što poslije ljeta slijedi, većina će tek osjetiti.

Kada se živa na termometru spusti mnogi će se tek tada uhvatiti za glavu, a kako i ne bi kada ratari najavljuju poskupljenja svih proizvoda.

Ljetna žega uništila je gotovo sve poljoprivredne kulture, a od proljetos zasijanih oranica ostala je ispucana suva zemlja i pustoš. Ambari, odavno ispražnjeni, izgleda, takvi će i ostati.

Pšenica je već ranije poskupjela, a s njom i brašno, hljeb samo što nije, a cijene kukuruza ne prestaju da divljaju.

Međutim, skok cijena, po običaju, neće se zadržati samo na žitaricama i preći će na gotovo sve prehrambene namirnice, na prvom mjestu meso, ulje i mlijeko.

Da nam se ne piše dobro govore i sumorne prognoze iz svijeta, gdje redom, od zemlje do zemlje, poskupljuje sve što ima veze sa ishranom.

Globalno otopljenje i poremećena klima nije poštedjela ni usjeve širom svijeta i uništila je većinu žitarica, što znači da će i izvoz iz svjetskih riznica pšenice i kukuruza biti ograničen, a i ono malo što bude namijenjeno izvozu, ravnaće se sa suvim zlatom.

U SAD su već pripremili prve mjere za očekivani talas poskupljenja koje bi uskoro trebalo da stupe na snagu, a Grupa 20 održaće hitan telefonski razgovor na kome će pokušati dati odgovor na enormno poskupljenje hrane.

Međutim, kod nas nema nikakvih najava da će biti održan bilo kakav, pa ni telefonski sastanak, a briga za cijene hrane za sada se svodi na prebrojavanje gubitaka i kuknjavu.

Očigledno je da će se kod nas, kao i uvijek, sve lomiti preko leđa onih najugroženijih, koji izgleda mogu samo blijedo da gledaju u cjenovnike koji se iz dana u dan mijenjaju.

Da nas čeka (ko zna koja po redu) gladna godina potpuno je jasno, ali sjedeći skrštenih ruku, biće samo gore.

Zato bi hitno trebalo pobrojati šta se i u kojim količinama nalazi u skladištima Robnih rezervi. Napraviti plan uvoza i početi pregovarati o nabavci hrane koja bi mogla da usfali i što je najvažnije, ne dopustiti da i ono malo prinosa domaćih poljoprivrednika propadne ili završi na tuđim trpezama.

Situacija nije nimalo bezazlena i nema vremena za čekanje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana