General Đukić

Željka Domazet

Svu apsurdnost pravosuđa u BiH pokazao je proces koji se vodio i vodi protiv penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića. On je za zločine na Tuzlanskoj kapiji pred Sudom BiH i u prvostepenom i u drugostepenom postupku osuđen na četvrt vijeka robije.

U golgoti kroz koju je Đukić prošao da bi dokazao svoju nevinost i sve to iz kazamata po BiH nakon sedam godina i poslije odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Maktouf i Damjanović" uspio je da dođe na tretiranje Ustavnog suda BiH, koji je ustanovio da su njegova ljudska prava pogažena i da mu se nije pravedno sudilo i presudilo.

Taman kada je pomislio da se na kraju mračnjaštva u koje su ga gurnuli Sud i Tužilaštvo BiH javila svjetlost i da će biti u prilici da predoči dokaze o svojoj nevinosti, nanovo su ga dočekala ista ona lica koja su mu prije skoro pet godina odrezala kaznu od 25 godina i isto to potvrdila prije skoro četiri godine.

General u petak pred istim ljudima koji su ga osudili i čelnim čovjekom tog istog suda Meddžidom Kreso nije tražio ni pomilovanje, ni milost, nego pravdu i istinu. Kako je rekao, ne radi sebe, nego radi žrtava koje su pobijene, radi svoje porodice da ne nosi "ljagu" koju su mu nalijepili, ali i zarad budućih generacija i njihove budućnosti da ponovo ne bi pali u zamku nečijih hirova. Nije tražio manju kaznu, nego novo suđenje.

Njegovi advokati, koji su uporno tvrdili da su došli do novih dokaza koje treba prezentovati i zbog javnosti i zbog istine, zatražili su izuzeće vijeća jer po slovu zakona kakav još jedino vlada u ovoj alogičnoj zemlji, tas pravde po svom nahođenju drže oni koji su i izricali presudu i određivali se o apelaciji na nju po drugi put i po treći put okreću ga kako su zacrtali i već odrezali.

Traže i izuzeće Meddžide Kreso, koja u svemu drži dirigentsku palicu i kao nigdje u svijetu javno se određuje i miješa u odluke o predmetima koji se vode pred tim istim sudom kojim rukovodi.

Slučaj "Đukić" pokazao je da je ovo zemlja u kojoj se ne omogućava novo suđenje kada neka strana u postupku pred tasom pravde tvrdi da ima nove dokaze, iako ima pravo na to. To je, eto, zemlja u kojoj se jednoj strani u postupku zabrani da iznese nove dokaze i dokaže nevinost ili krivicu. A zemlja u kojoj nema pravde i zakona odavno je presuđena i osuđena na sunovrat iz koga joj povratka nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana