Gdje su djeca?

Dragana Orlović

Kineska politika jednog djeteta započela je davne 1979. godine i njen glavni cilj je bio smanjenje nataliteta. Tamošnji bračni parovi smiju da imaju samo jedno dijete, dok na selu smiju da imaju jedno ili dvoje, ali pod uslovom da je prvo dijete djevojčica.

Mi nismo Kina i daleko smo od ove zemlje u svakom pogledu, ali, nažalost, tom njihovom politikom vodimo se i prije nje same. Jer da je kod nas već godinama "na vlasti" politika jednog djeteta, ili maksimalno dvoje, nemilosrdno nam pokazuju i ukazuju statistike.

Sve je manje djece, a sve je više starih.

Na prste se mogu nabrojati oni parovi koji se odlučuju na troje ili četvoro djece, i to je nekako već postalo i normalno.

Mladi sve kasnije stupaju u brak, a i kada stupe, teško se odlučuju na proširenje porodice. Školske klupe su iz godine u godinu praznije, graja na dječijim igralištima i ispred vrtića sve slabija.

Kako to promijeniti ili, bolje reći, šta učiniti da bi se demografska slika koliko-toliko popravila?

Pitanje nije jedno, naprotiv. Pitanja je mnogo, ali odgovor tek poneki na vidiku.

Ipak, jedno od rješenja svakako je u mjerama koje će afirmisati natalitet.

Samo efikasnijim mjerama kao što su veće naknade za novorođenčad, viši iznosi materinskih i dječijih dodataka, te uvođenje raznih olakšica za porodice sa četvoro ili više djece može se realno, a opravdano stati nasuprot bijeloj kugi.

Sve što se sada čini za promociju i podršku nataliteta je dobro, ali nedovoljno, zbog čega treba da se udvostruči. Utrostruči!

A poslije toga, odluka i odgovornost je na mladim bračnim parovima. Kada budu stvoreni bolji uslovi za proširenje porodice, lakše će se umjesto za jedno odlučiti za dvoje, a umjesto troje, za četvoro djece. Lakše će se misliti na budućnost, a manje će se postavljati pitanje - gdje su djeca?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana