Gdje smo mi?

Vedrana Kulaga Simić

Pandemija virusa korona i pod našim dijelom neba uskoro “slavi” prvi rođendan.

Mnogi stanovnici Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta su na svojoj koži u proteklim mjesecima osjetili novi virus. U borbi za život neki su imali jači organizam, pa i sreće te su se izborili sa težim ili lakšim simptomima, dok ima, nažalost, i onih koji su nas zauvijek napustili. Koji nisu uspjeli da pobijede nepozvanog gosta.

O samom virusu do sada smo dosta naučili, a jedna od osnovnih lekcija je da ne bira, već nemilosrdno hara po organizmu. Iako je tu, kod nas, i dalje ima onih koji ne vjeruju u ovu pošast, ne mare za preporuke nadležnih i imaju još tu sreću pa nisu ni preležali, a možda ni “prehodali” zarazu.

Borba protiv virusa traje već dugo. Jedino oružje do sada su nam bile mjere koje su izricali nadležni, ali odskora na tom polju borbe su i vakcine.

U velikom broju evropskih i svjetskih zemalja, pa i regiona, vakcinacija je počela. Broj vakcinisanih premašuje nekoliko desetina osoba, a jedna od rijetkih zemalja gdje još “stoji” nula je i BiH.

Priča je dosta, a vakcine još nema. Ističe se da su sve vakcine bezbjedne i dobrovoljne, ali niko ne zna kada će prva vakcina stići u BiH. Dakle, još ništa ne znamo. Samo se nadamo da će stići, dok su oko nas brojke iz dana u dan sve veće kada je u pitanju broj vakcinisanih.

I prioriteti se znaju, a ne znamo kada će doći i stalno se vrtimo u krugu spekulacija i nagađanja.

Jasno je da svi stanovnici u ovaj maloj BiH neće htjeti da se prime vakcinu. Ni rusku, ni kinesku, ni američku niti bilo koju drugu. Ali ima i onih koji to hoće i kojima je, kao ljudima, potrebno pružiti tu mogućnost. Pa ko hoće, neka izvoli.

I ova priča u vezi sa nabavkom vakcina pokazala je samo još jednom gdje je BiH i o kakvoj zemlji je riječ. Da su nam procedure i dogovori komplikovani. Da sve ide nedopustivo sporo i da ne znamo ni da li smo pošli ili smo došli. I to je još jedno ogledalo BiH.

Dužnost njenih zvaničnika je da se, ma kakva god da je ova zemlja, postave i zauzmu za svoje građane. To im je obaveza od onog dana kada su dobili glas i ulaznicu za funkciju koju moraju da opravdaju.

Sve ovo jeste novo, ali novost je bila i Srbiji, pa se izuzetno dobro snašla i obezbijedila zavidne količine vakcina za svoje građane.

I Evropa, s druge strane, ne smije biti škrta. Toliko su svima puna usta da je i zapadni Balkan dio Evrope i da svi žele da što prije bude zvanično i punopravni član Evropske unije, a istovremeno se može čuti da ni oni ne znaju da li će i kada te koliko doza vakcine stići na Balkan.

Takav odnos je nedopustiv, kao i činjenica da mi ovdje nismo dovoljno jaki da se zauzmemo za svoje građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana