Gdje prestaje tehnički mandat

Željka Domazet

Da je BiH zemlja apsurda dokazuje i činjenica da ni godinu dana nakon izbora vlast na nivou BiH nije formirana. Po svemu sudeći oni koji su prošle mandate proveli uglavnom ne radeći posao za koji su izabrani i ne pomišljaju da odstupe od svojih pozicija te im situacija u kojoj se i oni, a i ova zemlja, nalaze po svakom pitanju godi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, koga već uveliko zovu “dva u jedan” ne uspijeva da sazove sjednicu Parlamenta, jer bi da diriguje i Parlamentom i Republikom Srpskom i Federacijom BiH, dok sjednice Savjeta ministara, koji je gotovo godinu dana u tehničkom mandatu, vrlo često otkazuje ili odgađa, jer mu se na pozive odazivaju bošnjački i ministri iz srpskog naroda.

Apsurde bez kraja potvrđuje i činjenica da svi oni koji su pobjednici na opštim izborima uredno primaju plate, naknade za odvojeni život i sve druge privilegije, iako zakone ne donose.

Od “velikog rada” koji su najavljivali mnogi od njih tek koriste godišnje odmore, regrese i kojekakve benefite, iako ni budžet za ovu godinu nije donesen, pa se kvartalno, ponekad telefonski dogovore o privremenom finansiranju. I nije samo Zvizdić persona “dva u jedan” nego i neki drugi ministri i parlamentarci poput Šarovića i Mektića, a i Crnatka, koji se vrlo rijetko pojavljuje u Narodnoj skupštini, gdje je izabran za narodnog poslanika, iako su institucije Republike Srpske sve formirane u zakonskom roku i funkcionišu.

Na neformiranje vlasti u ovoj zemlji kakvog nema nigdje na zemaljskoj kugli više se niko ozbiljno ne osvrće. S vremena na vrijeme pojedinci zamazuju oči ojađenom narodu kako se “skuplja” parlamentarna većina, ali je jasno da onima koje smo birali i onima koji su se na pozicije prije pet godina ustoličili ovakvo stanje odgovara. Očigledno je da više niko i ne razmišlja o tome da li će vlast ikada biti formirana. Ima i onih koji više ne kriju da ova zemlja može funkcionisati u tehničkom mandatu do narednih opštih izbora. Svi se polako prestrojavaju za lokalne izbore. Ona stara poslovica: “Bog da živi ovaj režim, plata ide a ja ležim” očigledno nije rečena bez razloga.

Četvrt vijeka nakon rata, po svemu sudeći, i izbori su dovedeni do besmisla, jer zarad funkcija i fotelja tehnički mandat je nova bh. Izmišljotina, u kojoj je moćnicima dobro, a običan svijet se dovija i snalazi kako može. Uostalom, ne bez razloga je rečeno: “Tamo gdje prestaje logika, počinje BiH “, pa i ovakva u tehničkom mandatu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana