Gdje je odgovornost?

Anita Janković Rečević
Gdje je odgovornost?

Šta je to odgovornost, poslovna ili moralna? Šta je kontrola rada i ko je sprovodi u BiH? I prije svega, sa kojim ciljem se te kontrole u našoj zemlji vrše? Čemu revizije kada je ishod unaprijed poznat.

Isto nam se piše i kad je izvještaj pozitivan i kad je negativan. Društvo od toga nema nikakvu korist, samo niz dodatnih izdataka. Džaba trošimo ljudstvo, novac i papir na kojem se ti izvještaji štampaju.

Njihova jedina svrha je da pruže informaciju kako Pero, Jovo, Marko ili Stanko nisu radili po jusu. Gotovo svakodnevno se uvjerimo da je u BiH suvislo sprovoditi bilo kakve kontrole, budući da one za koje se utvrdi da su kršili zakon i nisu poštovali propisane norme niko ne poziva na odgovornost.

Ovih dana smo tako saznali da je Ministarstvo inostranih poslova BiH pod upravljačkom palicom Bisere Turković lani trošilo novac i zapošljavalo mimo propisa i limita, a revizori su otkrili i da je krajem prošle godine zaključen ugovor o fizičkom obezbjeđenju objekata u Braziliji, o čemu niko u sjedištu navodno nije znao ništa. Ugovor je težak 135.000 maraka, a zaključio ga je ambasador BiH u Oslu Bakir Sadović. Pomenuto ministarstvo jedina je institucija od 45 do sada revidiranih na nivou BiH, koja je dobila revizorsko mišljenje sa rezervom i za finansijsku disciplinu i za poštovanje propisa. Revizori su im skrenuli pažnju i na brojne druge greške u koracima koje prave godinama.

Ali već sada je jasno da će sva ta upozorenja ostati samo mrtvo slovo na papiru, da u pomenutom ministarstvu neće ni pročitati revizorski izvještaj, a kamoli da će ih od njega zaboljeti glava. 

Jer najbolje se praviti Toša, to uvijek prolazi i kada bi postojalo svjetsko takmičenje u toj disciplini BiH bi definitivno bila međunarodni prvak. Neprikosnoveno smo prvi i kada treba preuzeti odgovornost za počinjene postupke koji krše poslovne i moralne propise.

U BiH za većinu političara koji su kršili i dalje krše zakon nema nikakvih sankcija, što je najporaznija pojava našeg društva. A osim što kaznu vješto izbjegnu oni u najvažnijim foteljama, nje nema ni za niže činovnike. Direktori brojnih javnih preduzeća nakalemili su milionska dugovanja zbog čega su u najboljem slučaju smijenjeni. A i ta kazna uglavnom je simbolična, da se javnosti zamažu oči. I traje mjesec-dva do nekog novog uhljebljenja. Taman da između dvije funkcije predahnu na nekoj egzotičnoj destinaciji, odmore od mukotrpnog rada koji prati direktorsku fotelju.

Takav odnos nas je i doveo ovdje gdje smo. A to je na samo dno Evrope. Posljednji smo po svemu. Izuzev u prevarama, lažima, zaobilaženju odgovornosti, e tu smo neprikosnoveno prvi. Ponosno nosimo tu vladarsku krunu, koje se kao narod po svemu sudeći ne želimo ni da riješimo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana