Gas

Željka Domazet

Iako iz godine u godinu stanovnici BiH strahuju da li će imati dovoljan dotok gasa za rad privrede i potrebe domaćinstava, stranke iz Federacije nikako da daju zeleno svjetlo za izgradnju "Južnog toka", kojim bi ova zemlja kvalitetno riješila nesmetan dotok gasa.

U više navrata zvaničnici Republike Srpske su pokretali ovo pitanje, ne osporavajući "jadransko-jonsku" i neke druge mogućnosti snabdijevanja, ali su stranke iz FBiH to osporavale, ne navodeći nijedan valjan razlog zbog čega to čine i zašto im smeta "Južni tok".

U trenutku kada su predsjednik i premijer Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, potpisali važne ekonomske sporazume sa Ruskom Federacijom, među kojima je i isporuka gasa po znatno nižim cijenama, ne sačekavši ni da se mastilo na sporazumu osuši, federalni zvaničnici su osuli salvu kritika, naglasivši da to ne može da se dozvoli i da takve poteze RS na sve načine treba spriječiti i minirati.

Neki lideri stranaka su odmah pozvali i prozvali Savjet za primjenu mira i visokog predstavnika Valentina Incka da reaguju i da svojim potezom ponište sporazum o snabdijevanju ruskim gasom.

Da ironija bude još veća, u obrušavanju na sporazum o snabdijevanju naših prostora ruskim gasom nisu manjkale ni negativne reakcije nekih iz Republike Srpske, pa je onda takvim postupcima sasvim jasno koliko je nekima na ovim prostorima stalo do života građana i razvoja privrede. Jasno je kao dan da posrijedi nije ništa drugo do čisto kritizerstvo, bez ikakvih racionalnih argumenata i opravdanja.

Ako se ima u vidu i da su predsjednik i premijerka Republike Srpske posjetili Rusku Federaciju u zahuktavanju predizborne kampanje, očito je da su i jedno i drugo predizbornu kampanju stavili u drugi plan, za račun razvoja i rješavanja problema naroda u Srpskoj. Stoga je sasvim očito kome je u cijeloj ovoj priči stalo do interesa Republike Srpske, a kome do osvajanja glasova, vlasti i beneficija.

Svako razuman u svakoj normalnoj zemlji pozdravio bi svaki projekat i rješavanje njenih problema na svakom njenom pedlju, no kako se ova zemlja već odavno pozdravila sa svim što je racionalno i normalno, već godinama funkcioniše na principu negiranja svakog poteza koji bi je izvukao iz mraka.

Sve dok se u BiH bude vodila politika po principu neka komšiji crkne krava, BiH sigurno neće kročiti naprijed, a u toj igri ko još vodi brigu o narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana