Gas, krompir i piletina

Veljko Zeljković

Predstavnici Vlade Srpske i preduzeće “Gas-Res” dogovorili su sa ruskom kompanijom “Gasprom” da tokom narednog mjeseca potpišu “mapu puta”, dokument kojim bi se tačno definisali naredni koraci u realizaciji projekta izgradnje gasovoda i kroz Republiku Srpsku.

Radi se o kraku gasovoda dugačkom oko 320 kilometara, koji bi se priključio na “Turski”, odnosno “Balkanski tok”, a preko kojih je planirano da se doprema gas iz Rusije preko Crnog mora do Turske, a zatim i do Bugarske, Srbije i Mađarske. Izgradnjom ovog gasovoda Srpska bi dodatno obezbijedila svoju energetsku stabilnost, što je jedna od “stavki” koja garantuje budućnost svake zemlje, ali bi dobila i čistiji i jeftiniji energent od uglja i nafte. Na ovaj način bi i ona preduzeća koja bi prešla na korišćenje gasa kao energenta smanjila svoje troškove i učinila svoju proizvodnju mnogo rentabilnijom. Kako bi čitav ovaj projekat imao dodatnu ekonomsku opravdanost, planirana je i gradnja nekoliko gasnih elektrana, a ruski zavod “Nevski”, koji se bavi proizvodnjom gasnih turbina i opreme, ponudio je pomoć svojih stručnjaka u pravljenju idejnih rješenja za ove objekte.

I vjerovatno će nakon ovoga mnogi iz Brisela i Vašingtona početi da se utrkuju ko će biti glasniji - kako Rusija, ali i Srbija, koja je ponudila svu svoju logistiku da se što prije realizuje ovaj kapitalni strateški projekat, ponovo pokušavaju da šire svoj maligni uticaj na Balkanu i velikosrpski hegemonizam. Pa draga gospodo, što vi ne širite svoj uticaj na taj način, ulažući u kapitalne projekte, otvaranje novih radnih mjesta i svjetliju budućnost naroda na ovim prostorima. Gdje ste to vi do sada uložili novac, osim u rad nevladinih organizacija. Ne treba očekivati ni da će Sarajevo sjediti skrštenih ruku. I od strane pojedinih bošnjačkih partija treba očekivati sličnu retoriku, a ne treba isključiti ni institucionalne blokade, slične onima za, recimo, gradnju hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini. A koliko to daleko može ići i nerazumno biti možda se najbolje možete vidjeti iz primjera da se ruskoj farmaceutskoj kompaniji “Biokad” već mjesecima onemogućava ulazak na tržište BiH, pa čak i onih lijekova koji su vezani za liječenje raka pluća. Prisjetimo se samo i otpora prema ruskim vakcinama “sputnjik”. Toliko o tome. A u isto vrijeme premijer FBiH Fadil Novalić svojim građanima poručuje da, ako im je skupa piletina, jedu krompir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana