Gas i entiteti

Željka Domazet

"BH-Gas", koji je u većinskom vlasništvu Vlade FBiH, odbio je zahtjev "Gas-Resa" iz RS za pristup transportnoj mreži kako bi isporučili gas potencijalnim kupcima u tom entitetu i "Sarajevo-gasu" iz Istočnog Sarajeva.

Svoju odluku obrazložili su navodom da su oni jedini nadležni za transport i snabdijevanje prirodnim gasom na prostoru FBiH.

U isto vrijeme isti taj "BH-Gas" bez ikakvih problema koristi 60 kilometara transportnog gasovoda u vlasništvu subjekata iz RS i uz to odbija da plati naknadu za korišćenje.

- Da se Srpska prema FBiH ponaša na isti način kao što to čini Federacija prema RS kada je riječ o gasu i njegovoj transportnoj mreži, kompletna privreda i stanovništvo Federacije ostali bi već odavno bez ovog energenta - ukratko su u "Gas-Resu" objasnili cijelu suštinu stvari.

Da je ovdje u pitanju samo princip "da komšiji crkne krava" i legalna borba za tržište, možda bi ovo nekako i moglo da prođe, ali problem je u tome što Ustav BiH kaže da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja lica, robe, usluga i kapitala kroz BiH. Drugim riječima, u borbi za zadržavanje monopola "BH-Gas" odlučio se na kršenje Ustava.

Idu u "BH-Gasu" i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH i korak dalje pa traže da bude usvojen zakon o gasu na nivou BiH, uz jasnu poruku da su sve dotle dok on ne bude donesen jedino oni nadležni i da diktiraju pravila igre.

Da je kreiranje energetskih politika, uključujući i gas, u nadležnosti entiteta, poznato je svima pa se ovi navodi mogu protumačiti samo kao još jedno insistiranje na prenosu nadležnosti u ovoj oblasti sa entiteta na nivo BiH, a ne kao dobronamjeran prijedlog za rješavanje problema.

Da je kojim slučajem obrnuta situacija i da transportna mreža za gas u ovu zemlju ulazi sa područja Federacije u Srpsku, sasvim je izvjesno da bi Srpska i njeno stanovništvo bili bez gasa sve dok se ne bi ispoštovali uslovi i sve ono što bi eventualno Federacija tražila.

Zato je zahtjev "Gas-Resa" Ministarstvu za industriju, energetiku i rudarstvo RS - ili postizanje dogovora dva ministarstva o ravnopravnom pristupu za oba gasna sistema ili uvođenje odgovarajućih recipročnih mjera od strane RS sasvim opravdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana