Ganićeva srpska vila

Sandra Miletić
Ganićeva srpska vila

Izjavio je bez imalo srama ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić nedavno u Vašingtonu da Republika Srpska opstruiše povratak izbjeglih i raseljenih osoba.

- Značajniji povratak izbjeglih i protjeranih iz entiteta RS će doprinijeti provođenju osnovnih postavki Dejtonskog sporazuma - mir i povratak - dodao je Ganić.

Da je Ganićeva izjava, blago rečeno, licemjerna i zlonamjerna pokazuje činjenica da je u RS je sva imovina vraćena u više od 99 odsto slučajeva prijeratnim vlasnicima. Sa aspekta povratka imovine i stanarskih prava RS je riješila oko 145.000 zahtjeva, u RS je ukupno vraćeno i obnovljeno 164.000 kuća i stanova, što omogućuje povratak više od 660.000 ljudi.

Drugim riječima, izjava Ejupa Ganića da RS opstruiše povratak nije tačna.

Ono što je posebno začuđujuće u cijeloj ovoj priči jeste to da o povratku izbjeglih i raseljenih, bez da se zacrveni, govori čovjek koji je na nezakonit način došao u posjed "Vile Ćorovića" u Sarajevu. Ganić tako danas živi u kući koja mu ne pripada i koju je uzurpirao gotovo besplatno, a iz koje je istjeran njen prijeratni vlasnik - Srbin. I ne pada mu na pamet da se iz nje iseli i kuću vrati onome kome ona pripada.

Ganić je u "Vilu Ćorovića" u tadašnjoj sarajevskoj ulici Kralja Tomislava uselio usred rata 1994. godine. Prethodni vlasnik Milan Ćorović u toj kući živio je sve do 12. septembra iste godine, kada je od njega zatraženo da se iseli.

Ganić je vilu sa stanom od skoro 140 metara kvadratnih privatizovao za svega 14.000 tadašnjih njemačkih maraka u sertifikatima, a navodno je dobio pod sumnjivim okolnostima i urbanističku saglasnost za proširenje.

Zagrebački "Vjesnik" je prije deset godina objavio tekst pod naslovom: "Ejup Ganić došao do vile prijetnjama i iseljenjem".

Vlasnik te vile Milan Ćorović uzalud je o tome pisao Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Domu za ljudska prava i federalnim ombudsmanima.

Iz svega navedenog jasno je ko u BiH opstruiše povratak. Jasno je i to da pojedinci koji se navodno najviše zalažu za pravdu i poštovanje ljudskih prava u zemlji, u praksi čine nepravdu i krše prava ljudi samo zato što su druge nacionalnosti. Zato bi za one poput Ganića bilo najbolje da ćute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana