Ganićev diplomatski pasoš

Vedrana Kulaga
Ganićev diplomatski pasoš

"Slučaj Ganić" izazvao je proteklih dana buru reakcija među stanovnicima i političarima u BiH. I ne samo to, povratak bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića u Sarajevo probudio je neke pomalo zaboravljene, ali važne činjenice, kao što je posjedovanje diplomatskog pasoša.

Svima je jasno šta u stvari znači posjedovati ovakav dokument, odnosno koje privilegije povlači sa sobom. Jedno je sigurno. Sve detalje i povlastice veoma dobro zna Ganić, vlasnik diplomatskog pasoša, ali i lider PDP-a Mladen Ivanić, koji je bio jedan od onih koji su upravo Ganiću omogućili da uživa u ovoj privilegiji.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović izjavio je da je jedan broj političara iz Sarajeva, među kojima su i njegove kolege iz Predsjedništva, iskoristio "slučaj Ganić" da još pogoršaju odnose sa susjednom Srbijom i da, dok Ivanić neargumentovano optužuje, zaboravlja da je jedan od glavnih krivaca što Ganić ima diplomatski pasoš koji nosi privilegije. Radmanović je ovom izjavom "podsjetio" šta je ko i za koga nekad davno uradio.

Nevjerovatno je da se u pravosudnim institucijama već nekoliko godina istražuje Ganićeva odgovornost u zloglasnom "slučaju Dobrovoljačka ulica", gdje su stradali nevini ljudi, a da se istom tom čovjeku odobrava posjedovanje diplomatskog pasoša i kasnije izdavanje.

Zašto je Ganiću odobreno posjedovanje diplomatskog pasoša u vrijeme kada živi članovi porodica nevino stradalih još očekuju pravdu i čeznu za njenim ispunjenjem.

Srbi u Srpskoj razočarani su ponašanjem britanskog pravosuđa u čiju nezavisnost su vjerovali, a sada bi mogli i da se zapitaju da li su i koliko pojedini političari iz RS radili na štetu Srpske i njenih građana.

U Dobrovoljačkoj ulici nesumnjivo se desio zločin za koji neko mora da odgovara, jer svi koji su osumnjičeni za zločine moraju da odgovaraju. Priča oko diplomatskog pasoša koji je u vlasništvu Ganića ponovo je oživljena i otvara novu seriju odnosa među političarima u RS i BiH. Postoje razne varijante i pitanja kao što su da li je Ganić ispunjavao uslove da mu se dodijeli diplomatski pasoš i ko je, uz Ivanića, odobrio Ganiću da posjeduje ovu putnu ispravu.

Bilo kako bilo, krivci postoje, jer je nemoguće da neko o kome se vodi istraga za počinjeni zločin ima privilegiju da posjeduje diplomatski pasoš, a još je čudnije da je Mladen Ivanić "počastio" Ganića diplomatskom legitimacijom za nesmetan odlazak na put oko svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana