Ganić, pravda i pravo

Goran Maunaga
Ganić, pravda i pravo

Bivši tužilac Tužilaštva BiH Filip Olkok, koji je vodio istragu o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, kao krunski svjedok odbrane u "predmetu Ejup Ganić" u Londonu pokazao je sve licemjerje predstavnika međunarodne zajednice u BiH i dokazao da je izlobirana politika te fiktivne zajednice moćnika daleko iznad prava, pravde i poštenja.

Dokazao je on, samim tim što je Ekstradicioni sud u Londonu odbacio zahtjev Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića po optužnici za ratne zločine, da i danas, kao i prije 20 godina, on i njegove kolege sa moćnog zapada ovdje unaprijed određuju ko je loš a ko dobar, ko je kriv a ko nije, bez obzira na dokaze.

Malo je Olkoku bilo nipodaštavanja prava kad u istrazi koju je vodio u vezi sa Dobrovoljačkom nikad nije saslušao Ganića jer, kako je rekao, "nije procijenio da je to potrebno".

Ali je zato Olkok procijenio da je potrebno, pravedno i pošteno da Ganićevoj odbrani otkrije identitet zaštićenog svjedoka, kako bi oni pokušali ucjenom i podmićivanjem da utiču na njegovu izjavu.

Taj zaštićeni svjedok svojevremeno je dao izjavu i Tužilaštvu BiH, ali i Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. Kad je Olkok, dakle kao bivši "prepošteni" tužilac u BiH, a sada kao član Ganićeve odbrane, otkrio toj odbrani ime svjedoka, oni su ga pozvali i nudili mu mnogo toga samo da promijeni iskaz.

Čovjek na to nije pristao, požalivši se i tražeći pomoć na sve strane, pa je taj slučaj zastrašivanja, ucjene i podmićivanja svjedoka Tim za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS prijavio Tužilaštvu BiH. Prijava se nalazi kod glavnog tužioca Milorada Barašina.

Ali, umjesto da Tužilaštvo pokrene istragu, neko iz te slavne institucije dojavio je Ganićevom timu da su prijavljeni, pa su oni hitno izašli u javnost s tvrdnjom da su svjedoka ucjenjivali članovi Tima MUP-a.

Tako to rade "visokomoralni" strani tužioci u BiH, a kakvi su tek oni stranci koji su ovdje kao političari, vojnici, biznismeni, i u to smo se odavno uvjerili.

"Slučaj Ganić" pokazao je i da je generalizovanje srpske krivice i označavanje Srba kao loših momaka još uvijek aktuelno. Jer da nije tako, ne bi svakog uhapšenog Srbina po potjernicama iz bilo koje zemlje, za razliku od Ganića, odmah isporučivali, bez ikakvog procesa u lokalnim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana