Ganić i bezumlje

Miroslav Filipović
Ganić i bezumlje

Reakcije institucija, zvaničnika i političara FBiH na vijest o hapšenju bivšeg člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića, osumnjičenog za ratni zločin, u kojima dominiraju subjektivnost i proizvoljnost, a argumenata uopšte nema, nikako drugačije ne mogu da se nazovu nego - bezumljem.

Riječ je o klasičnoj zamjeni teza, bezobrazluku i drskosti, jer se zajedničke institucije BiH dovode u poziciju političke instrumentalizacije i staju u odbranu osobe osumnjičene za ratni zločin u kojem su ubijena 42, ranjena 73, a zarobljeno 215 vojnika JNA.

"Čim se iz kolone izvuče Alija, pobij sve!", bila je Ganićeva naredba za likvidaciju pripadnika JNA u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Umjesto da prihvati ove činjenice i pusti pravosudne organe da se bave slučajem Ganić, Federacija BiH, predvođena destruktivnom politikom Harisa Silajdžića, Željka Komšića i njihovih istomišljenika, digla se na noge i bezumno poziva na "odbranu BiH i prava njenih građana". Od koga i od čega je to ugrožena BiH hapšenjem jednog čovjeka?

Protestuju zbog "podle namjere" britanskih vlasti da Ganić bude izručen "Srbiji, zločinačkoj organizaciji, agresoru na   nezavisnu i međunarodno priznatu BiH".

Silajdžić prijeti da će se "odgovoriti svim sredstvima, Halilović poručuje da će Ministarstvo za ljudska prava BiH učiniti sve da zaštiti Ganićeva prava... Federalni mediji izvještavaju o "nastavku agresije na BiH", poniženju zemlje, udaru na njen suverenitet...

Niko nijednom riječju u FBiH ne govori o suštini Ganićevog slučaja - ubijenim vojnicima, dokazima, tonskim zapisima, svjedocima i hladnokrvnom pokliču: "Pobij sve!"

Naravno da toga nema, jer stav zvaničnog Sarajeva je da niko nema pravo čak ni na pomisao o procesuiranju ratnog bošnjačkog političkog vrha, pa ni onih koji su direktno naredili likvidacije vojnika okruženih u tom istom Sarajevu.

Vrhunac bezumlja isijava iz zahtjeva Tužilaštva BiH, koje je godinama drsko ignorisalo predmet "Dobrovoljačka", da Ganić bude izručen BiH radi daljeg procesuiranja. Vjerovatno bi samo formalno bio otvoren sudski proces, a on bi nastavio da se slobodno šeće po Sarajevu i organizuje modne revije u svojoj vili, do koje je došao na sumnjiv način.

Od ove političke manipulacije, građanima FBiH mnogo bi bitnije bilo da se zapitaju kako je Ganićev sin zaradio gotovo pola miliona maraka pripremljenih za kauciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana