Fudbalsko-politički cirkus

Darko Grabovac

"Ubij, ubij, Srbina", paljenje zastave Srbije, političke parole... postali su redovan ovosezonski dekor na stadionu Fudbalskog kluba Željezničar u Sarajevu koji prave pristalice "plavih sa Grbavice" na prvenstvenim utakmicama. Tako je bilo prije nekoliko sedmica protiv banjalučkog Borca, a i minule subote protiv Slavije iz Istočnog Sarajeva.

Disciplinski organi su već kažnjavali "Želju" novčanim kaznama zbog ispada navijača, ali oni tjeraju po svom i prave od fudbalskog prvenstva u BiH politički cirkus.

Ništa to nije čudno jer to što rade navijačka grupa "manijaci" odslikava pravo stanje u "multietničkom" Sarajevu, raspoloženje tamošnjeg življa prema jednom od tri konstitutivna naroda u BiH - srpskom i svemu što dolazi iz Republike Srpske.

Dokle mržnja može da ide svjedoči i činjenica da su treneru Slavije Vladi Čapljiću, koji je dugi niz godina nosio dres "plavih sa Grbavice", psovali, ni manje ni više, nego četničku majku.

Možda je za nekoga divljanje "manijaka" samo navijački incident, međutim, ono više govori o tome koliko je BiH podijeljeno društvo i koliko je ona nemoguća kao država. Ni 17 godina od rata nacionalizam u Sarajevu nije smanjen, naprotiv ima tendenciju rasta.

Da li se ikada navijači Željezničara zapitaju kako je pojedinim fudbalerima srpske nacionalnosti koji na terenu ginu za dres njihovog kluba sa Grbavice kada oni skandiraju "Ubij, ubij, Srbina..." kada, ničim izazvani, pale srpsku ili zastavu Republike Srbije.

Drastičnom rastu šovinizma i nacionalizma doprinose sarajevski mediji i Fudbalski savez BiH koji olako prelaze preko divljanja "manijaka sa Grbavice".

Da je kojim slučajem u Banjaluci, Bijeljini ili Trebinju zapaljena zastava BiH ili recimo Turske digla bi se opšta "buna" u Sarajevu, a već sutra bi klubovi iz ovih gradova igrali bez publike, a cijelo stanovništvo bilo bi izloženo medijskom linču javnih i kojekakvih drugih servisa i medija. Ovako, to se desilo u Sarajevu i to onom sa prefiksom "multietnički" pa nema potrebe za hajkom i drakonskim kaznama.

Dok god jedni misle da su žrtve, a da su drugi zločinci neće biti napretka. Nije fraza, ali raspad bivše Jugoslavije je počeo na zagrebačkom stadionu "Maksimir" u čuvenoj utakmici Dinamo - Crvena zvezda. Možda je sličan scenario već na djelu... Ko mari još za fudbal!

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana