Fudbalska farsa

Darko Grabovac

Fudbalsko Sarajevo se opet potrudilo da od premijerligaškog takmičenja napravi farsu! Borac koji je bio treći na tabeli koji je časno i pošteno na zelenom tepihu izborio pravo nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope nije dobio licencu za međunarodnu scenu voljom drugostepene komisije za licenciranje FS BiH.

Eto, tako, voljom administrativaca, sportska Banjaluka, navijači Borca i Gradski stadion koji zadovoljava standarde UEFA neće dočekati da iduće sezone vide neku inostranu ekipu pa makar to bila i jedna utakmica! Ali zato hoće Mostarci, i to Zrinjski, koji direkt sa devete pozicije na tabeli ode u Evropu! Sramota da veća ne može biti! Mogli su "fudbalski" poslenici uzeti i neku drugoligašku ekipu iz Federacije pa je gurnuti u Evropu. Samo neka je na štetu klubova iz Republike Srpske i nje same.

Postavlja se onda sasvim logično pitanje koja je svrha ekipa iz Republike Srpske da igraju Premijer ligu ako se unaprijed zna da će u Evropu "velika četvorka" iz FBiH: Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg i Zrinjski.  Da je nekome od ovih klubova, a bilo je takvih situacija prethodnih sezona, zapelo zbog licence čekalo bi se do sudnjeg dana, ali za Banjalučane nema  popusta i milosti!

Očigledno da Borac, Rudar Prijedor, Leotar, Radnik i Slavija služe za popunjavanje lige i takmičarskog kalendara, odnosno da igraju za opstanak. Sarajevska i hercegovačka fudbalska klupska elita je za sebe rezervisala međunarodne utakmice.

Fudbalski savez Republike Srpske i uprave klubova iz RS moraju energično da reaguju, ne samo zato što je sada u pitanju Borac jer se to može sutra dogoditi Prijedorčanima, Trebinjcima ili Bijeljincima.

Fudbalskoj samovolji Sarajeva mora se stati u kraj po cijenu razlaza sa FS BiH jer time se neće ništa izgubiti. Srpskim klubovima u Evropu svakako ne daju!

Sarajevska čaršija diriguje šta i kako treba da se radi, a  fudbalski poslušnici iz Republike Srpske očigledno samo klimaju glavom. Niko da digne glas da stane u odbranu digniteta i Saveza i Borca!

Fudbalskim administrativcima BiH kao da nije bila dovoljna pouka iz košarkaške ABA lige koji su takođe izazvali silne pometnje pogrešnim tumačenjem evroligaških pravila. Na kraju najbolji tim - Igokea - izvisila za direktan plasman u košarkašku elitu! Očigledno ligaška takmičenja gube smisao.

Hipoteku za neizdavanje licence nosi i prethodno rukovodstvo Borca koje je novoj agilnoj upravi sa Slobodanom Raduljem na čelu "uvalilo" vruć krompir oko dobijanje dozvole za učešće na međunarodnoj sceni.

Bilo kako bilo, Borac neće ugasiti Sarajevo ma koliko god da se upinje jer neizdavanje licence ima mnogo dublju pozadinu i poruku od one sportske i fudbalske!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana