Friziranje naučne bh. dijaspore

Goran Maunaga
Friziranje naučne bh. dijaspore

U najobrazovaniju populaciju BiH, odnosno doktore nauka i naučnoistraživačke radnike koji se nalaze u proizvoljno definisanoj bh. dijaspori sastavljenoj od tih intelektualaca, spadaju uglavnom Bošnjaci.

Tačno takva izgleda "istina" iznesena u publikaciji "Ko je ko u bh. dijaspori - doktori nauka i naučno-istraživački radnici" koja je objavljena u avgustu u izdanju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i koju je za izdavača potpisao ministar Safet Halilović.

Naime, od čak skoro 150 iznesenih biografija, samo njih 25 otpada na srpske i hrvatske naučnike. Sve ostalo su bošnjački doktori nauka.

Iako Halilović tvrdi da se neki nisu odazvali pozivu i iako poziva na saradnju i ukazivanje na imena koja treba unijeti u nova izdanja publikacije, nema šanse da se ovakva "greška" potkrala slučajno i da sve nije pomno isplanirano.

Samo iz Sarajeva, van granica BiH, trenutno je raseljeno  stotine doktora nauka Srba, kao i Hrvata. Oni se, pa čak ni oni koji su iz tog grada izbjegli početkom ili u toku rata u BiH, nisu našli u ovoj knjizi.

Jasno je, dakle, da se radi o isključivo i ciljano bošnjačkoj publikaciji. Zato bi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poslije ovoga trebalo da promijeni naziv u  Ministarstvo za bošnjačka prava i izbjeglice BiH.

Pored ovog velikog i smišljenog propusta, u ovom ministrovom poslu našla su još su dva slična.

Naime, u budžetu uopšte ne postoji stavka za štampanje ove publikacije. Ništa ne znači to što Halilović tvrdi da su troškovi pripreme i izdavanja iznosili "samo" 6.669 maraka i da su sve druge poslove oko toga radili zaposleni u toku redovnog radnog vremena.

A ni to nije u redu, jer nijedan zaposleni Srbin ili Hrvat u tom ministarstvu, ako ima takvih, ne bi trebalo da u toku radnog vremena za štampu priprema čisto bošnjačku publikaciju.

I treće, otkud ministru Haliloviću pravo da na svoju ruku, proizvoljno, definiše šta je to, uopšte, bh. dijaspora i ko sve u nju spada? To on nikako ne bi smio da radi jer Predstavnički dom Parlamenta BiH još nije ni usvojio Zakon o dijaspori.

Očigledno je da je kod nas sve moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana