Fotelje

Marijana Miljić Bjelovuk

Najtraženija fotelja u srbačkoj opštini trenutno nije ni načelnička ni predsjednička, pa čak ni odbornička, već direktora Centra za socijalni rad sudeći po tome što je ova ustanova u posljednjih 14 mjeseci promijenila čak četiri rukovodioca.

Ali tako djeluje samo na prvi pogled. Ova fotelja je kako sada stvari stoje, ipak prelomila novu skupštinsku većinu, promijenila predsjednika Skupštine i obezbijedila mir i spokoj načelniku opštine, barem do opštih izbora u oktobru.

A da biste došli do nje i uživali u njenim čarima, nije potrebno da imate odgovarajuće kvalifikacije i radno iskustvo, pa čak ni da budete pametni, dovoljno je da imate partijsku knjižicu, i to u svakom džepu po jednu. I različito obojenu. Jer danas je u modi crveno, sutra je plavo, prekosutra žuto i ako ne pratite trendove, velike su šanse da ćete ostati nepoželjni. Tada vam kao jedini izlaz ostaju izlazna vrata na koja će vas u tom trenutku vrlo rado ispratiti.

O vlasniku ove fotelje trebalo bi da odlučuje načelnik opštine koji bi na preporuku svojih saradnika, u nju morao postaviti nekoga ko posjeduje znanje, čvrstinu i odlučnost da posrnulu ustanovu postavi na zdrave noge. Pogotovo što je riječ o instituciji koja odlučuje o sudbinama najosjetljivijih kategorija, i to socijalno ugroženih porodica, iznemoglih osoba i nezbrinute djece. Oni se bude svakog jutra, ne znajući da li će imati dovoljno hljeba. Zbog toga neko ko se nalazi na čelu ove ustanove, mora imati jasan i dugoročan plan da ugroženom stanovništvu obezbijedi mir i sigurnost.

Umjesto toga, oni se bave sobom. Umjesto naknada i novčane pomoći, srbački lideri već 14 mjeseci trguju skupštinskom većinom preko leđa socijalnih kategorija. Oni ne čuju jecaje gladnih beba, ne osvrću se na hropac starih i bolesnih osoba i ne osjete bol mališana koji hodaju u razderanim patikama, jer se i sami ne nalaze u njima.

Kako se drugačije može objasniti odluka načelnika opštine da za vlasnika ove fotelje odbornicima predloži jednog kandidata, a potom na samoj sjednici promijeni odluku i podrži drugu osobu.  Zašto je to uradio i po čijem nalogu? Da li je to cijena koja se morala platiti da bi neko od odbornika ostao uz sadašnju skupštinsku većinu i kakvu će cijenu zbog toga platiti građani Srpca?

Prethodni direktor Ljiljana Lazić nije provela na funkciji ni mjesec a već će morati potražiti novo radno mjesto. Njena prethodnica Cana Stojković je imala malo više sreće i zadržala se čak godinu u direktorskoj fotelji. Da li u takvoj situaciji najugroženije kategorije mogu očekivati da će im neko pomoći, kada oni koji odlučuju o njihovoj sudbini, ne mogu pomoći ni sami sebi.

Jedan američki publicista na početku 20. vijeka napisa da vođe odlučuju brzo i sigurno i zato i jesu vođe. Međutim, očigledno je da vođe u Centru za socijalni rad ne odlučuju o bilo čemu. Zato bi u našem slučaju bila primjerenija izreka - i nad popom ima pop.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana