Fotelje nove, zadaci stari

Vedrana Kulaga Simić

BiH je na korak da dobije novu vlast, odnosno novi saziv Savjeta ministara, u kojem će biti novih, ali i dobro znanih lica.

Podjela izbornog plijena počela je, konačno, nakon duže od godinu od kada je poznato ko je dobio najveće povjerenje birača koji su izašli na izbore u Republici Srpskoj i FBiH.

Dio stranaka, koje čine blok izbornih pobjednika, otkrile su svoje karte i objelodanile koga iz svojih redova vide u ministarskim foteljama, ali i u onim zamjeničkim. Riječ je, mahom, o stranačkim uzdanicama, koje su dobro poznate i političkim protivnicima, ali i građanima u BiH, koji su ih već gledali u istim ili nekim drugim ulogama na političkoj pozornici.

Pozicije su tako, više-manje, popunjene, a s te strane ostalo je samo da i Bošnjaci zvanično kažu koga će postaviti na funkcije koje su im pripale u raspodjeli, pa da predsjedavajući ima kompletan spisak osoba sa kojima će, ili bi barem trebalo da usko sarađuje u narednim mjesecima.

Kao što su poznata lica koja će činiti novi saziv Savjeta ministara BiH, poznati su i zadaci koji su pred njima, a do rješenja treba oni da dođu. Ona moraju da budu prava, jer ova zemlja nema mnogo vremena da se igra, odnosno da se igraju oni koji su na pozicijama.

Stvaranje preduslova za podizanje plata radnicima, nova radna mjesta, ekonomsku i političku stabilnost, rješavanje migrantske krize koja dugo trese BiH, kreiranje mape puta ka EU... samo su neki od poslova koji ih već čekaju na stolovima.

Rukavi se odmah moraju zasukati. Ni jedan od tih problema se neće sam od sebe riješiti, a malo koji može samostalno da riješi samo jedan od nivoa vlasti u BiH, jer saradnja mora da postoji.

Jasno je da će novi ministri u svoje kabinete primiti nove saradnike, ali bi trebalo da izaberu ljude koji znanjem i kvalifikacijama mogu da i pomognu, a ne samo da olakšaju zajedničku kasu. Valjda u svojim stranačkim redovima imaju takve, jer im takvi trebaju i trebaće im.

Uglavnom, dosta posla je pred njima, a ocjena njihovog rada doći će brzo. Ne može se samo sjediti i govoriti “moramo”. Treba saopštiti da je nešto i “urađeno” i da to na ličnim primjerima vide oni koji su im omogućili da uživaju privilegije na zajedničkom nivou. A lista je poduža.

Nije poenta samo da se podmire politički apetiti, već da se iz dana u dan, putem dogovora i kompromisa, ti koji su se uhvatili u to kolo, tako uhvate i u koštac sa životnim problemima svih u BiH. A i ta lista je poduža, čak i duža od one na kojoj su privilegije.

Novi ministri na nivou BiH, te u Republici Srpskoj, FBiH i kantonima svoj posao moraju raditi odgovorno i za dobrobit svih. Zamjena je uvijek opcija ako rezultati izostanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana