Formule gusta šuma za đake

Anita Janković-Rečević

Često korišćena izreka da matematika nije bauk ne važi na primjeru osnovaca u Srpskoj. Za većinu njih matematika jeste bauk, a formule i složene računske operacije gusta šuma u kojoj se teško snalaze.

Pokazala su to nedavna testiranja učenika devetih razreda, koji su u sklopu eksperimentalne male mature rješavali zadatke iz srpskog jezika i matematike.

Iako su zbirke zadataka koji su se djelimično našli u testovima dostavljene svim školama u februaru kako bi đacima bilo ostavljeno dovoljno vremena da se pripreme, ponove zaboravljene lekcije ili nauče gradivo koje ranije nisu savladali, procenat riješenosti testova iz matematike nije dosegao ni 30 odsto. Testiranje je pokazalo da su padeži, glagoli i druge gramatičke i pravopisne začkoljice daleko bliže učenicima u Srpskoj s obzirom na to da su testove iz srpskog jezika uspješno riješili u 57 odsto slučajeva.

Javnost nikako ne bi trebalo da izražava preneraženost takvim rezultatima iz matematike s obzirom na to da su složene formule, računske operacije, sinusi i kosinusi za većinu stanovnika planete Zemlje košmar, ali činjenica da su rezultati testiranja ove godine za desetak odsto lošiji nego lani trebalo bi da upali alarm.

Detaljne analize koje će prosvjetari sprovoditi po školama pokazaće šta je rezultat tako lošeg znanja iz matematike i da li neko treba da snosi krivicu za to. Direktori škola smatraju da je rezultat takav kakav jeste jer učenici nisu imali motiv da se potrude u rješavanju zadataka s obzirom na to da rezultati mature neće uticati na upis đaka u srednje škole. Vjeruju da će učenici uložiti daleko više truda u pripreme kada uspjeh na maloj maturi bude jedan od uslova za prijem u srednje škole.

Takav sistem vjerovatno će mnogo doprinijeti đacima sa nešto lošijim ocjenama jer će dobiti priliku da se bore za mjesta u školama poput medicinske i gimnazije, koja, po sadašnjim pravilima, mahom popunjavaju odlikaši. Vrlodobri i dobri učenici u RS koji žele da postanu medicinari ove godine taj san sigurno neće ostvariti s obzirom na to da su prvog dana upisa u srednje četvorogodišnje škole upisne kvote za smjer medicinskih tehničara premašene za svega nekoliko časova, a mjesta su popunili vukovci i ostali odlikaši. Velika zainteresovanost svršenih osnovaca za medicinu treba da bude još jedna briga nadležnih jer je očigledno da se “želje” đaka poklapaju sa listom deficitarnih zanimanja u zemljama Evropske unije. Veliki broj onih koji su upisali medicinu uveliko mašta o zaposlenju u Austriji i Njemačkoj, a ako se nešto ne promijeni za četiri godine, koliko im treba da steknu diplomu, zasigurno će spakovati kofere i otići.

Treba da se nadamo da će dugonajavljivana reforma obrazovanja dati rješenje za sve pobrojane probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana