Formiranje vlasti

Željka Dobrić
Formiranje vlasti

Lideri partija u BiH treba da se dogovore i formiraju vlast, treba da govore "jednim glasom", što prije da osposobe za rad institucije BiH i nastave put evropskih integracija.

To su poruke sa kojima u BiH posljednjih dana dolaze zvaničnici međunarodne zajednice pokušavajući da ubijede političare u BiH da je krajnje vrijeme da institucije na nivou Federacije BiH i BiH počnu sa radom.

Ovih dana u BiH je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, predstavnici Vlade Slovenije, a BiH je bila tema i zasjedanja ministara spoljnih poslova EU.

Ne žele oni da kažu da nameću rješenja, što je dobro, ali ne žele ni da adresiraju odgovornost. A dobro se zna da je kočničar formiranja vlasti očigledno SDP i njen lider Zlatko Lagumdžija. Dokaz toj tvrdnji je taj da su dva HDZ-a sa jedne strane i SNSD i SDS sa druge strane uspjeli da se dogovore, da su njihovi prijedlozi u skladu sa Dejtonom, izbornim rezultatima i dosadašnjim pravilima formiranja vlasti na nivou BiH, ali nisu u skladu sa pozamašnim apetitom i željama Zlatka Lagumdžije.

Ove sedmice u Briselu su se sastali i ministri spoljnih poslova Evropske unije koji su za BiH imali tek malo vremena i bila im je sporedna tema, jer su bili važniji nemiri u Libiji. To je još jedan dokaz da je na liderima i građanima da odluče šta će raditi sutra.

Republika Srpska je bezbroj puta pokazala da je spremna za razgovor, ali da on mora da bude u skladu sa odredbama Dejtona i da moraju da se poštuju prava svih naroda sa čim se slažu i Hrvati. Čvrst, ali nerealan stav ima jedino SDP, i oko nje okupljene stranke, koji i ne pokazuju inicijativu niti želju da se dogovore ili da popuste.

Iz Evropske unije poručuju da će ojačati svoje prisustvo, ali da neće da nameću ili utiču na lidere u BiH, što nas opet vraća na početak i odluke koje su na nama.

Ponovo ćemo imati problem sa svim Lagumdžijama koji će bilo kakve konstruktivne dogovore voditi u ćorsokak, blokadu i nazadovanje, ako ne shvate šta nam to stranci poručuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana