Formiranje vlasti

Željka Dobrić
Formiranje vlasti

Republika Srpska, samo desetak dana poslije objavljivanja zvaničnih rezultata opštih izbora, uspjela je da završi formiranje Narodne skupštine Republike Srpske, inauguriše predsjednika i potpredsjednike Srpske i započne proceduru izbora delegata za Dom naroda u Parlamentu BiH i Vijeću naroda RS.

Taj rok je i planiran, a novo rukovodstvo Narodne skupštine RS formirano je uz maksimalnu moguću saglasnost svih koji su osvojili mandate, što je dobro i ohrabrujuće.

To znači da neće biti značajnijih zastoja u funkcionisanju vlasti RS, a samim tim smo i korak bliže formiranju kompletne vlasti.

Za petnaestak dana trebalo bi da bude poznato i ime budućeg mandatara Vlade RS, poslije toga i budućih ministara. Prema tome, Republika Srpska u iduću godinu trebalo bi da uđe sa formiranom kompletnom vlašću.

Idealno bi bilo kada bi u dogledno vrijeme bio usvojen i budžet.

Koliko je bitno da u iduću godinu uđemo sa funkcionalnim ministarstvima koja će raditi u punom kapacitetu, bitno je i da imamo precizan finansijski plan kako ne bi bilo nepotrebnih i nepromišljenih trošenja.

Kako je krenulo, ni oko toga ne bi trebalo da bude većih problema.

Novoizabrani nosioci zakonodavne vlasti juče su u NSRS pokazali političku zrelost i opredijeljenost za unapređenje demokratije, jer je pokrenuta inicijativa da se uvede i treći potpredsjednik NSRS, koji bi bio iz opozicije i time bi i opozicione stranke imale većeg uticaja.

Poslanici su se lako dogovorili i o izboru predsjednika i potpredsjednika Skupštine.

Formiranje zakonodavne vlasti, očigledno, je ozbiljno isplanirano, što će Republiku Srpsku staviti u dobru startnu poziciju i za formiranje vlasti na nivou BiH, jer će do tada njena vlast uveliko funkcionisati.

A to nam je najbitnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana