Formiranje vlasti

Željka Domazet

Šta sve BiH može da očekuje u naredne četiri godine najbolje govori trakavica u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH i u Federaciji čiji se kraj i ne nazire.

Već je iscurio peti mjesec od izbora a koalicioni partneri na ovim nivoima vlasti nisu uspjeli da se izdogovaraju ko će sjesti u koju fotelju. Kada se do kakvog-takvog dogovora konačno došlo, isplivala je na površinu, blago rečno ironična činjenica da je među kandidatima za ministre u federalnoj Vladi višak Srba i da su u silnim kombinatorikama neki zaboravili kako su se nacionalno izjašnjavali uoči izbora, a potom su u svojoj brzopletosti za jedno ministarstvo u Savjetu ministara BiH predloženi ministar i zamjenik iste nacionalnosti.

Kako se već nezvanično uveliko priča, da bi se ova nacionalna kombinatorika kako to ustav i zakon nalaže posložila kako valja, doći će do preslagivanja pa će zamjenik ministra civilnih poslova i zamjenik ministra transporta i komunikacija zamijeniti mjesta. Sama ta činjenica dovoljno govori koliko se u predlaganju vodilo računa o stručnosti onih kojima se određeni resori dodjeljuju pa stoga ne čudi činjenica da će nas u naredne četiri godine voditi profesori latinskog jezika, filozofi ili ljudi bez dana iskustva u resorima koji su im povjereni.

Koliko je trka za funkcije slatka najbolje govori i podatak da su čak petorica stranačkih kadrova za Savjet ministara, izgleda u žurbi, zaboravili u obrascima koje su trebali popuniti za Centralnu izbornu komisiju podatke o životnim saputnicima i roditeljima pa čak i one o stanovanju. Kad toliko znaju podatke o svojim najbližima onda je jasno kakvu će nam perspektivu i prosperitet donijeti u naredne četiri godine. Da nije tragično bilo bi smiješno.

I dok koalicioni partneri iz sedmice u sedmicu najavljuju da će vlast kako na nivou BiH tako i u Federaciji biti formirana najkasnije naredne sedmice, za to vrijeme Vlada Srpske, koju zdušno kritikuju bez ikakvih argumenata, obilježava i sumira stotinu dana svog rada.

Ako stvari budu tekle kako su otpočele i ako se konačno vlast na nivou BiH i u Federaciji formira u dogledno vrijeme, gotovo je sigurno da će je pratiti česte turbulencije koje su obilježile i dani njenog formiranja. Sasvim sigurno napretka će biti malo a potresa neće faliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana