Fond zdravstva

Dragana Keleč
Fond zdravstva

Kažu da zdravlje nema cijenu, da je najvažnije i da ga ništa na ovom svijetu ne može zamijeniti. Da je tako svi mi to dobro znamo, iako to često zaboravljamo. Sjetimo se tek kada nam bolest zakuca na vrata!

A kada stigne bolest, stižu i mnogobrojni troškovi za liječenje, bolovanje...

Ipak, na ovim prostorima, ali i šire, postoji i jedan problem druge prirode, a to je da pojedini osiguranici nerijetko nastoje da neopravdano iskoriste odlazak na bolovanje, zbog čega bi komisije koje su nadležne za ovu oblast morale bolje da rade svoj posao.

U Srpskoj, iz godine u godinu, sve više je osiguranika koji traže refundacije za bolovanje. A da je tako pokazuje i Izvještaj o poslovanju i godišnjem obračunu Fonda zdravstvenog osiguranja RS za prošlu godinu, prema kojem su troškovi bolovanja u 2010. godini u odnosu na 2005. godinu povećani za čak 419,31 odsto, i da su sa godinama nastavili da rastu.

Broj osiguranika koji su lani podnijeli zahtjev za refundaciju bolovanja bio je 18.632 i manji je za 517 osiguranika u odnosu na 2009. godinu, ali je veći za 5.537 osiguranika u odnosu na 2008. godinu.

I tu dolazimo do problema. Fond zdravstva je na koljenima, a broj onih kojima je liječenje "potrebno" sve veći.

Jednačina nije nerješiva. Revidirati bolovanja, od kojih većina ne da nije opravdana, nego je i sramna.

Samo u 2010. godini troškovi Fonda zdravstva za naknade bolovanja osiguranika u Srpskoj bili su veći za 2,5 miliona maraka od planiranih, jer je umjesto deset za ove namjene potrošeno više od 12,5 miliona maraka.

Da li zbog toga da kritikujemo ovaj fond? Da, naravno! Da li da kritikujemo sve nadležne institucije i vlasti? Zašto da ne! Da li da kritikujemo sami sebe? O, da, krivica je i naša!

Najviše treba da kritikujemo sistem koji je dozvolio malverzacije i smutnje, pa je svima koji iz bilo kojeg razloga ne žele da rade, omogućeno da idu na bolovanje.

Ipak, 55 miliona maraka nije otišlo samo na bolovanja.

Naša budućnost je u našim rukama, kao što je pravo i svakog građanina u Srpskoj da zna gdje je to sve Fond zdravstvenog osiguranja RS novac trošio. Isto važi i za ostale fondove i javne institucije.

Svi imamo pravo da znamo hoćemo li se sutra moći liječiti ili ne.

Ne smijemo da dozvolimo da naše zdravstvo dobije neizlječivu bolest, a još manje ne smijemo da ga pustimo u propast, ako za njega još uvijek postoji lijeka!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana