Fond za liječenje djece

Danijela Bajić

Da se u muci poznaju junaci najbolje dokazuje posljednja odluka odgovornih da se i iz budžeta RS i lokalnih zajednica za liječenje djece u inostranstvu mjesečno izdvaja 0,025 odsto od ukupnog iznosa prikupljenog novca.

S obzirom na to da je neuporediva razlika između tih budžeta i plata građana, ova stavka, koja je uvršćena u prijedlog zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, biće od nemjerljivog značaja. Ideju ili sugestiju o izdvajanju novca za liječenje djece i iz budžeta, čija god da je bila, podržali su gotovo svi predstavnici gradova i opština, a vjerujem da ništa protiv nije imao ni predsjednik RS, koji je i sam pokrenuo svu ovu priču.

Kroz razgovor sa pojedinim čelnicima lokalnih zajednica stvoren je utisak da su jedva čekali, jer to bi za njih bio samo jedan u nizu humanitarnih projekata koje sprovode, bez obzira na lošu situaciju. 

Ovaj zakon, koji je ujedinio i vlast i opoziciju, ruku spasa pružiće mnogobrojnoj djeci čiji roditelji nisu u mogućnosti da ih pošalju na liječenje u inostranstvo o svom trošku. Takvih mališana je, nažalost, sve više, čiji životi trenutno zavise od humanitarnih poziva i akcija, koje u posljednje vrijeme mnogi građani i zloupotrebljavaju.   

Tih 0,25 odsto sigurno neće mnogo opteretiti kako RS i lokalne zajednice, tako ni građane, koji će taj novac od plata izdvajati na dobrovoljnoj osnovi.

Ono što je takođe važno, sav prikupljeni novac i njegova raspodjela bili bi transparentni. Na sajtu fonda svima će biti omogućeno da samo jednim klikom jasno vide kome je novac dodijeljen, u kom iznosu i koliko ga je još preostalo za liječenje djece.

Neke od primjedbi na nacrt, koji je usvojen u julu, odnosile su se i na to da se preciznije doradi pravilnik koji predviđa pitanja kao što su angažovanje stručnjaka iz inostranstva, kućno liječenje, nabavka aparata i humanitarni broj.

Zahvaljujući tome više nijedna klinika u svijetu koja se bavi neophodnom vrstom liječenja malim herojima ne bi trebalo da bude daleka, jer se ne kaže džaba "sve se može kad se, u ovom slučaju velike, ruke slože".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana