Fond za liječenje djece

Dragana Orlović

"Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta", govorio je čuveni Dostojevski. Nažalost, u današnjem svijetu mnogo je patnje i suza upravo dječijih, a najteže su one koje su nastale zbog raznih opakih bolesti i saznanja roditelja da im ne mogu pomoći.

Da im nedostaje novac za skupu terapiju ili operaciju i da im ne preostaje ništa drugo nego da se obrate nekoj od humanitarnih organizacija, a potom mole za otvaranje humanitarnog broja i čekaju pomoć dobrih i humanih ljudi.

I dok se sve te procedure obave, a zatim iz dana u dan broje SMS poruke i marke skupljene za liječenje, prolazi dragocjeno vrijeme, koje je u svim tim bitkama jedan od najgorih neprijatelja bolesnih mališana.

Upravo to gubljenje vremena u Srpskoj uskoro će postati prošlost. Na ljeto će, kako su juče saopštili nadležni, biti osnovan fond, za koji bi svi zaposleni izdvajali 0,25 odsto neto plate i time pružili šansu mališanima da ozdrave i da žive kao većina njihovih vršnjaka.

Fond solidarnosti za liječenje djece oboljele od rijetkih oboljenja, kako će vjerovatno i da nosi naziv, biće formiran u okviru Fonda zdravstvenog osiguranja. Upravljanje tim fondom solidarnosti neće iziskivati nikakve dodatne troškove, jer bi se vodio u postojećoj administraciji, uz zaseban upravni odbor i stručnu komisiju koji bi radio bez naknade i transparentno.

I Savez opština i gradova biće obavezan svojom posebnom odlukom da propiše opštinama da učestvuju sa stanovišta uplata u ovom fondu, a svoj doprinos će dati i određene institucije RS.

Za sve one koji svakog mjeseca budu učestvovali u ovoj humanoj misiji ohrabrujuća je vijest da će stanovnici Republike Srpske u svakom trenutku moći vidjeti stanje priliva i odliva sredstava, kao i sve odluke koje se donose.

Zahvaljujući tome neće biti prostora, ni mogućnosti za bilo kakve malverzacije. Sav novac koji stigne u fond otići će u prave ruke - za liječenje teško bolesne djece.

A njihovi životi neće više zavisiti od bilo kakvog humanitarnog broja. Imaće šansu na liječenje, imaće šansu na život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana