Fond solidarnosti

Dragana Orlović

Narodnoj skupštini Republike Srpske upućen je nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. Njime je predviđeno formiranje fonda, koji bi bio u službi svih mališana kojima je prijeko potrebno liječenje u inostranstvu, a koje im ovdašnje bolnice, kao i ustanove sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja RS ima ugovore ne mogu pružiti.

Bilo koja od klinika u svijetu koja se bavi neophodnom vrstom liječenja ne bi trebalo više da bude daleka i nedostižna bolesnim mališanima, što se nažalost do sada nebrojeno puta dešavalo.

Uz ovaj fond svi ti mali heroji koji se bore sa rijetkim i teškim bolestima imali bi, što je bila i osnovna ideja za osnivanje fonda, odmah na raspolaganju  novac i mogućnost  da u što kraćem roku otputuju na liječenje. Dobili bi veće šanse da pobijede u svojim najvažnijim bitkama, a uz njih i njihovi roditelji, koji prolaze pravu golgotu da bi ih spasili.

Djecu više ne bismo spasavali SMS porukama, već dobrovoljnim posebnim doprinosom od 0,25 odsto neto plate. Svoje doprinose mogli bi dati svi koji žele, od Saveza opština i gradova RS, preko raznih organizacija, udruženja i ustanova...

Ono što je takođe važno, sav prikupljeni novac i njegova raspodjela bili bi transparentni, jer bi na sajtu fonda svima bilo omogućeno da samo jednim klikom jasno vide kome je novac dodijeljen, u kom iznosu i koliko ga je još preostalo za liječenje djece, što je i predviđeno ovim nacrtom zakona koji je poslat u skuštinsku proceduru.

U planu je i da budu formirane posebne komisije sa stručnjacima, čiji će rad takođe biti pod neprestanim nadzorom. Postojaće cjelokupan kontrolni mehanizam u svakom momentu. Svaka marka koja stigne za liječenje djece bila bi potrošena za liječenje djece i nigdje drugo. Posebno tijelo u Narodnoj skupštini RS vršilo bi upravni nadzor, a na čelu tog nadzora bio bi predstavnik najveće opozicione partije.

To bi trebalo da bude fond u kome bi i vlast i opozicija radili zajedno i gdje će viši ciljevi prevagnuti u odnosu na politiku, u svrhu plemenitog cilja - ozdravljenje onih najranjivijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana