Fond PIO

Željka Dobrić
Fond PIO

Posmatrajući postupke i poslovne odluke koje donosi direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske Zoran Mastilo neko sa strane bi mogao da zaključi jedino da direktori u RS nisu odgovorna lica, da su suvereni u svojim institucijama i da ne podliježu ničijoj kontroli i odgovornosti.

Mastilo je uzeo sebi za pravo da ne poštuje odluke Vlade, najvišeg izvršnog organa u Srpskoj, pa je čak pokušao da smijeni predsjednika Nadzornog odbora Fonda PIO Danicu Pejović koju je Vlada imenovala samo koji dan prije. Mastilo se drznuo da smijeni Pejovićevu, iako je to daleko izvan njegove nadležnosti. Ne bi to ni upola bilo problematično da to ne radi samo zato što je progovorila o tome da je Mastilo za oca i dva strica izdejstvovao lažiranje rješenja kako bi im se povećale penzije. Da bi prikrio tragove odbio je da podatke o tim slučajevima dostavi resornom ministarstvu. Time je pokazao da ne poštuje ni Vladu, niti ministra, niti Nadzorni i Upravni odbor Fonda PIO.

Samoupravljač Mastilo pokušao je da ostvari svoje lične ciljeve poturajući Upravnom odboru po drugi put u samo 30 dana odluku o gradnji zgrade filijale u Trebinju. Na sumnjiva kapitalna ulaganja Mastilo se odlučio u vrijeme kada se Fond PIO nalazi u najvećoj krizi, pritisnut milionskim dugovima i osuđen na propast bez vanredne podrške iz budžeta RS. Izgleda da nije njegova briga kako će gardi penzionera isplatiti bijedna primanja, jer ga je Vlada razmazila dajući mu neograničene količine budžetskog novca.

I dok se u Vladi sa svakom penzijom hvataju za glavu Mastilo se bavi privatnim poslovima. Zato se okružio "stručnjacima" kao što je i sam kojima poslušnost plaća kadrovskim stanovima kao u zlatnim godinama komunističkog režima.

Nevjerovatno je da jedan čovjek može toliko loše da obavlja svoj posao i da instituciju koja je izuzetno bitan stub Srpske, jer opslužuje više od 226.000 njenih stanovnika, dovede do propasti. Ali nije to samo Mastilova greška, već i onih koji plaćaju njegov nerad. Za Mastilove avanture odgovorni su svi koji su znali za njegove propuste, a ćutali su i propustili da ga sankcionišu.

Nedopustivo je da je jedan čovjek važniji od 226.000 penzionera. I zbog toga neko treba da odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana