Fočanski han

Radmila Đević

Prolaznici, predstavnici vlasti, institucije, istoričari, geografi, mediji, putnici, pojedinci, svi su upozoravali godinama da će se fočanski han, nacionalni spomenik pod zaštitom, srušiti i ugroziti živote prolaznika ukoliko se država ne pobrine za njega. Upozorenje se, nažalost, obistinilo i jedini sačuvani han u BiH se srušio.

Da li će se sve što je pod zaštitom ove države urušiti!? O kome, zapravo, brine BiH? 

Nebriga o kulturno-istorijskom nasljeđu samo je još jedna stavka na poprilično dugom spisku stvari o kojima BiH ne mari. Za sve one kojima je kriza uticala na memoriju, podsjećanje.

Fočanski han sagradio je Mehmed-paša Kukavica 1758. godine. Krasio je Foču, a nije izdržao ratni vihor ni zub vremena. Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH proglasila ga je nacionalnim spomenikom, kao i cijelo područje Prijeke čaršije u kojoj obitava. Od grandioznosti i ljepote, spao je na ruinirani ostatak prošlosti prepušten na milost i nemilost balkanskog sindroma propadanja. Dozvoljeno je da u međuvremenu bude prodavan u procesu privatizacije, a godinama je bio u privatnom vlasništvu. Odnos privatnika prema kulturnom spomeniku nije ni maćehinski, nego i gori, ali je ravan odnosu države prema njima.

Ono što je najporaznije je da je i han i kultura i nasljeđe, i spomenici i baština i istorija u nemilosti države koja ih je prepustila da sa njima mešetare i upravljaju, da ih zloupotrebljavaju manje ili više znani likovi iz miljea, koji se za štošta pitaju.

Gdje su državni dobro plaćeni službenici kada se urušavaju spomenici kulture, pitaju li treba li pomoći? Da li ostaju samo u dobro klimatizovanim prostorijama svojih ustanova, nemaju li možda snage ili su i oni u raljama zakonodavaca koji se nepromišljeno bacaju u rješavanje problema i tu zastanu kada shvate da za to treba imati i snage i znanja? Gdje je ovoj državi strategija, akcioni plan i ostale omiljene floskule kojima se koristi za opravdanja kada su u pitanju spomenici kulture? Ako su neki njeni političari vršili pritisak da se pojedini objekti i građevine proglašavaju spomenicima, zašto ih nema, kada im isti propadaju?

Svojom konstantnom nebrigom BiH je još jednom pokazala da je najslabija karika. I da joj sigurno niko sutra neće podići spomenik!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana