Fočanski dugovi

Drago Todorović
Fočanski dugovi

Od izbora 2004. godine izvršna i zakonodavna vlast u Foči su u stalnoj konfrontaciji, i funkcionišu po principu "povuci -potegni", što je ovu opštinu dovelo u, blago rečeno, nezavidan položaj iz kojeg će teško da se izvuče.

Zbog nepostojanja skupštinske većine, načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović je, narodski rečeno, udarao u klin, a Skupština u ploču. Ovo se dešavalo naročito onda kada su u pitanju skupštinske odluke i trošenje budžetskog novca.

Posljedica takvog natezanja ili inaćenja bilo je neusvajanje budžeta prije dvije godine, pa je Foča postala neveseli primjer za cijeli regionu, jer je sud morao da donese odluku o privremenom finansiranju.

Skupština je često upozoravala na nedomaćinsko poslovanje i rasipanje budžetskih para, a načelnik odgovarao da je sve po zakonu, a čak su urađene i dvije revizije.

Sada se situacija dodatno zakomplikovala jer su na adresu lokalnih vlasti pristigli računi i sudske presude prema kojima je opština Foča dužna da isplati ogromne dugove povjeriocima.

Da je situacija alarmantna, pokazao je izvještaj Pravobranilaštva RS oko koga jedinstvene stavove imaju i opozicija, ali i dio skupštinske većine. I jedni i drugi saglasni su - da nije bilo inaćenja, bile bi izbjegnute brojne tužbe i presude.

A u izvještaju piše da je čak 56 pojedinaca, firmi i institucija lani preko sudova u Trebinju tražilo od opštine Foča da im isplati ukupno 2,4 miliona maraka, što je previše za mali opštinski budžet. Mnoge su presude već izvršne i opština mora da plati dugove povjeriocima.

Odbornik Srpske radikalne stranke RS Zoran Nikolić istakao je da je opština pred bankrotom, jer još nisu pristigli dugovi opštine iz 2009. godine, a potpredsjednik opštine Goran Mastilo smatra da opštini Foča u ovom trenutku "samo Bog može da pomogne".

I ono para što "legne" u budžet brzo se prebacuje povjeriocima u čiju je korist presuđeno. Najviše novca dobila je "Hidrogradnja Pale", preduzeće u kome je Krsmanović bio nekada direktor. Za to vrijeme uskraćuju se isplate socijalnim slučajevima, studentima, djeci ometenoj u razvoju, školama, vrtiću, Domu zdravlja i sličnima.

Po svemu sudeći, deblji kraj u sadašnjoj situaciji izvući će poreski obveznici, odnosno obični građani koji su najmanje krivi za tuđi nemar. A da li će oni koji su krivi za tešku situaciju u Foči za to i odgovarati, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana