Fočanski apsurd

Vedrana Kulaga
Fočanski apsurd

Kada neko kaže riječ investicija, prve asocijacije bi trebalo da budu zadovoljstvo, sreća, napredak i ohrabrenje, jer eto postoje investitori, strani ili domaći, koji su zainteresovani i spremni da ulažu i pomognu razvoju Republike Srpske ili neke od njenih opština.

Činjenica je, izgleda ipak da ne slušaju svi isto i da ne razumiju jezik na kojem im se saopštava nešto što je za dobrobit njihove opštine, regije i cijelog jednog dijela RS.

U vrijeme kada je opšta potražnja za radnim mjestima i kada se svaki stanovnik grčevito bori za to da zaradi koju marku za svoju porodicu i sebe, kada strani ulagači sve češće "zavrću slavine", načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović obavijestio je javnost da je vlast te opštine protiv zaključka Vlade Republike Srpske za prihvatanje koncesionih ponuda za tri ponuđača, koji žele da grade četiri hidroelektrane na Drini.

Ne želi tako Krsmanović u svojoj opštini investiciju od 450 miliona evra, koja će u budućnosti obezbijediti nova radna mjesta, a lokalnim i domaćim firmama omogućiti poslove.

Nevjerovatno je da jedan načelnik, dakle glavni čovjek jedne opštine, nije zainteresovan za projekat koji samo može da poboljša život onih stanovnika koji su ga i doveli na to mjesto. Ili možda u Foču svakog dana neko ulaže 450 miliona evra, a da mi to ne znamo?

Krsmanović tako pokušava da "ugasi" još neotvorena radna mjesta, želi da otjera i ono malo ulagača, koji žele da svoj novac daju baš kod nas.

Fočanski načelnik kaže da su u projektu potpuno zaobiđeni interesi lokalne zajednice, te da će ispaštati prirodna sredina. Pri tome je zaboravio da kaže da je odavno upoznat sa ovim projektima i planovima, ali do sada se nije bunio zbog životne sredine i ugroženih interesa lokalne zajednice.

Upravo je i interesantno i što je tek sada, kada su se za ulaganja zainteresovale renomirane svjetske kompanije, Krsmanoviću zasmetao projekat izgradnje četiri HE na Drini. Ipak moramo razumjeti da je godina dug period, a da se lako mijenja stav iz "da" u "ne", a da za to ne treba da postoji valjan razlog. Jer nismo čuli da je Krsmanović pojasnio o kakvim se to interesima lokalne zajednice radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana