Fočanske sportske igre

Drago Todorović
Fočanske sportske igre

Foča ima sportsku salu kakve se ne bi postidjeli ni stari Grci! Izjavi to odmah po izgradnji ovog objekta na desnoj obali Ćehotine, uz zgradu Srednjoškolskog centra, prije dvije godine jedan dugogodišnji sportski radnik iz Foče.

Sa njim su, plebiscitarno, dijelili mišljenje i ostali građani Foče.

Ne znamo šta taj čovjek misli danas, kada je na vidjelo dospjela pravosnažna sudska presuda, prema kojoj je opština Foča dužna izvjesnom Halimu Haskoviću, vlasniku preduzeća "Dampalma" na ime odštete da nadoknadi 300 hiljada KM, odnosno sa troškovima sudskog postupka i kamatama čak cijelih 420 hiljada maraka.

Iako je ovih dana u kuloarima i za skupštinskom govornicom lokalnog parlamenta, na konferencijama za novinare i sličnim, bilo riječi o toj temi, izrečeno mnogo teških riječi i podastrti brojni papiri kao dokazi, običnom građaninu je teško da pojmi pravu istinu o dvorani i "dvoranskim igrama" u Foči, gdje većina ljudi ne živi nego "životari".

Da podsjetimo - izvršna vlast opštine Foča, sa tek ustoličenim načelnikom Zdravkom Krsmanovićem, u postizbornoj euforiji, krenula je krajem 2004. i početkom 2005. godine u gradnju gradske sportske sale sa oko dvije hiljade mjesta. Uzalud su, sjećamo se, bila upozorenja skupštinske odborničke većine, kako izgleda tu nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Naime, Hasković je tada od "Saponije" iz Osijeka kupio oko 800 kvadrata zemljišta sa ruševnim objektom u Foči, gdje je kasnije izgrađena famozna sportska dvorana. Hasković je, kao vješt trgovac, tužbu podnio tek 2007. godine i, po svemu sudeći, to mu se i isplatilo.

Uzalud danas vlasti u Foči tvrde da jednom plaćeno zemljište "Saponije" iz Osijeka ni po koju cijenu neće platiti i drugi put, po astronomskoj sudskoj presudi. Oni su, zaista sudu, ali veoma kasno, predočili sporazum iz 1982. godine o naknadi pomenutog zemljišta za tri miliona tadašnjih dinara, ali je sud našao da se tokom žalbe ne mogu iznositi nove činjenice i predlagati novi dokazi. Da li je opštinska vlast u Foči, u euforičnoj, olimpijskoj trci za biračima, zaboravila na zakonske prepone koje će doći glave opštinskoj kesi?

Ne ukine li Vrhovni sud RS izvršenje sudske presude, u Foči će, izvjesno je, mnogi ostati i bez igara i bez hljeba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana