Firme kao na traci

Danijela Bajić
Firme kao na traci

Nije ništa čudno u tome da pojedine firme iz Srbije, zbog proširenja proizvodnje, mahom osnivaju ogranke i u BiH. U Srpskoj pogotovo, jer porez na dobit za d.o.o. iznosi deset odsto i jedan je od najnižih u regionu. Da osnujete firmu ne izađe vas mnogo novca, 1.200 do 2.000 evra.

A ni živaca, jer ne treba da berete brigu o zapošljavanju gomile radnika, dovoljan je samo jedan koji može da bude radnik i direktor u isto vrijeme. Ta pogodnost iz snova očigledno je selotejp na koji se mnogu zalijepe, bar na prvu, ne razmišljajući zapravo strateški šta i kako dalje. Najbolji pokazatelj za bum u vezi sa osnivanjem tih i takvih firmi je statistika, a ona pokazuje da je skoro 75 odsto preduzeća u BiH registrovano na ne više od deset radnika.

Najveći broj firmi se bavi trgovinom na veliko i malo, dok su odmah iza preduzeća sa uslužnom djelatnošću, a slična situacija je i u okolnim zemljama. Koliko je to dobro ili loše čak ni stručnjaci nisu stručni da procijene. Dok jedni tvrde da je dobro da postoje i takva privredna društva, onima sa suprotnim mišljenjem pogoduju loše vijesti o konstantnim gašenjima firmi koje su mahom nicale kao pečurke poslije kiše. Tako je početkom februara ove godine sve redom začudio podatak da u ovoj zemlji sve može da propadne, pa i dobra ideja o uzgoju malina. To se upravo desilo sa jednom od 94 firme koje su u BiH propale u periodu od samo 16 dana.

Slično je i sa regionom. Ljudi se zalete, neko im proda dobru priču, a realnost ih veoma brzo sustigne i ošamari zbog loših poslovnih procjena. Prostora za zalet svakako ima u Crnoj Gori, jer tamo stranac dozvolu za boravak i rad dobije za 20 dana, a otvaranje računa čeka dodatnih dan ili dva. Otvaranje preduzeća ih košta do 1.200 evra. U Sloveniji je osnivanje povoljnije domicilnom stanovništvu, jer stranci, uz dodatnu papirologiju moraju da izdvoje oko 3.500 evra, što je opet odlično uzimajući u obzir lakši pristup evropskom tržištu. Sve to je primamljivo i mnogi su, sa željom da budu sami svoj gazda, progutali udicu, ne razmišljajući dugoročno i bez ograde od eventualnih kriza i turbulencija na svjetskom tržištu.

Tako je bilo prije korone i rata u Ukrajini, što je izazvalo prave mini-potrese, ne samo u svijetu i regionu, već i u privrednoj krvnoj slici BiH. Naravoučenije glasi - nije baš svako rođen da bude gazda. Dobro razmislite šta ćete i kako ćete sa ulaganjem vašeg novca. Preduzetništvo zaista može da bude profitabilno, ali je to obično rezervisano za talentovane i dobro promućurne ljude ili one sa dobrom političkom pozadinom i dobrim prijateljstvima na “dobrim” mjestima. Pametnom dosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Tužno sjećanje
Tužno sjećanje
Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana