FIPA i investicije

Marijana Miljić Bjelovuk

Strani investitori bježe od BiH kao đavo od tamjana. Tom rečenicom bi se, u najkraćem, moglo opisati stanje u BiH u prošloj godini u vezi sa pitanjem dolaska stranog kapitala.

Da je situacija u vezi sa pitanjem ulaganja investitora iz inostranstva i više nego alarmantna pokazuju i preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) prema kojima su za devet mjeseci 2016. godine ove investicije skoro prepolovljene u odnosu na isti period godinu ranije, odnosno sa 500 miliona pale su na 274 miliona maraka.

Jasno je da vrijednost investicija pada i u ostalim zemljama okruženja, ali je isto tako i više nego jasno da je taj pad  najbrži u BiH i da investitori prebacuju u petu brzinu kako bi što prije pobjegli sa domaćeg tržišta u drugu zemlju i tamo otvorili firmu i zaposlili stanovništvo.

Razlog dodavanja gasa i bježanja od BiH je trulo tržište ali i nameti koje vlasti usvajaju preko noći, zbog čega investitori na kraju teško mogu izračunati i koliko iznose poreska opterećenja. Ta računica postaje sve deblja i deblja.

Pored toga, investitore odbija i sama slika koju je BiH stvorila o sebi i protiv koje se nije borila na vrijeme.

Kako na kraju krajeva možemo očekivati da neko uopšte ulaže u BiH? Odgovor je sasvim jasan - nikako.

Tu je nezanemarljiva i činjenica da FIPA koja je zadužena za privlačenje stranih investicija ništa ne radi kako bi stranci svoj kapital plasirali na domaće tržište. Jer da radi, sigurno ne bi imali to što trenutno imamo. Zbog toga se već godinama postavlja pitanje: Šta će nam FIPA?

Ova agencija je pokazala da nema snage za unapređenje investicija zbog čega je treba i ukinuti jer ovako samo guta  milione za plate, putovanja i niz ostalih izmišljenih  naknada, koje bi s druge strane mogle biti uložene u otvaranje fabrika i zapošljavanje.

Jasno je svima da BiH mora nešto uraditi na domaćem tržištu u vezi sa pitanjem stranog kapitala, od stvaranja stabilne fiskalne politike, popravljanja slike o sebi pa sve do ukidanja FIPE jer joj ne treba agencija za odbijanje već za privlačenje stranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana