Finansiranje NVO

Željka Domazet

U BiH niko sa sigurnošću ne zna precizne podatke o broju nevladinih organizacija koje rovare po ovoj zemlji, ni odakle se finansiraju, koliko sredstava gutaju, niti šta tačno rade.

Ako se bilo ko i usudi to i priupitati - kao da je dirnuo u "svetu kravu".

Ipak, ponekad i iskrsne poneki podatak o njima koji uglavnom zapanji javnost.

Tako je Savjet ministara BiH otkrio da se od budžetskog novca, koji se sakuplja od poreskih obveznika cijele BiH, pa time i Republike Srpske i sliva u državnu kasu, finansiraju neke nevladine organizacije, čijim bi se radom debelo morale pozabaviti i pravosudne institucije.

Naravno, sve to pod uslovom da je BiH pravna i pravedna država u kojoj bi svako sijanje mržnje moralo da se oštro sankcioniše.

No, kako je sve to daleko od ove zemlje, onda ne čudi što je nekim nevladinim institucijama prećutno odobreno da blate RS i njene institucije i da za to ne odgovaraju.

Tako su iz budžeta institucije BiH četiri nevladine organizacije isisale gotovo 40.000 maraka da bi nakon toga, između ostalog, tražile ukidanje RS i "okitile je" najpogrdnijim epitetima. Pored ostalih rabota, odštampale su uznemirujuće "čestitke" koje su uputile zvaničnicima RS i povodom Dana Republike.

Činjenica da u BiH mogu da se tolerišu različiti ataci na polovinu njene teritorije i institucije koje je čine, i da oni koji to čine dobijaju pare građana iste te polovine države, ponajmanje doprinosi njenoj stabilnosti i napretku. Oni koji se najviše zaklinju u nezavisnost i cjelovitost ove zemlje, zbog ovako gnusnih i besprizornih ataka na održivost Srpske i svega onoga što je čini, u svemu ovome morali bi biti najglasniji da se oni koji stoje iza ovakvih ataka najoštrije sankcionišu.

Svi oni koji novcem poreskih obveznika finansiraju rad ovakvih nevladinih organizacija koje od svog osnivanja ne prestaju da šalju otrovne strijele prema RS, najdirektnije rade na razgradnji ove zemlje bez obzira na to koliko se deklarativno zalagali za njenu nezavisnost i cjelovitost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana