Finansije Kluba Bošnjaka

Vedrana Kulaga
Finansije Kluba Bošnjaka

Politika uslovljavanja, prijetnje blokadama i same blokade, kao i redovna kucanja na vrata Ustavnog suda RS samo su neke od karakteristika rada Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Posljednji u nizu njihovih besmislenih poteza bio je prijedlog Kluba za veto na izbor Aleksandra Džombića za premijera Republike Srpske, što je bespotrebno usporilo efikasan i odlučni proces formiranja vlasti u Srpskoj poslije opštih izbora u oktobru prošle godine.

Pokušaj blokiranja Vlade RS je bio bezuspješan naravno, jer je Ustavni sud RS, kao i mnoge druge, i taj njihov zahtjev odbacio.

Međutim, bošnjačkim vetima izgleda nikad kraja, tako da je sintagma "namjerna blokada vlasti u Srpskoj" jedina kojom se može definisati rad Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda.

Statistički podaci govore sve. Bošnjaci su više od 30 puta, sa svojim zahtjevima za ocjenu ustavnosti, "gostovali" u Ustavnom sudu, a samo dva puta izašli "punih ruku".

Ostalih 28 puta su neopravdano potezali mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i time usporili funkcionisanje Republike Srpske i primjenu njenih zakona.

Iako su se njihova veta pokazala kao krajnje besmislena, protiv visokih plata, koje dobijaju iz budžeta te iste Republike Srpske, članovi Kluba Bošnjaka, međutim, nisu imali ništa protiv.

Tako se na njihove plate godišnje iz budžeta RS potroši više od 300.000 maraka. Imovinski kartoni pokazuju da su delegati iz reda Bošnjaka u Vijeću naroda RS u 2009. godini za svoj "rad" primili platu od 40.000 do 46.000 maraka.

U isto vrijeme Klub Bošnjaka je, između ostalog, povredu vitalnog nacionalnog interesa vidio u zakonima o muzejskoj djelatnosti, pečatima i uređenju prostora. Bilo je čak perioda i kada Klub Bošnjaka nije funkcionisao uopšte.

Daleko bilo da Bošnjaci nemaju pravo za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Međutim, što je previše - previše je.

Nažalost, poglavlje blokada Bošnjaka još nije završeno jer oni, izgleda, imaju stalnu potrebu da se provlače po sudovima tražeći besmislene stvari. Ali i da pri tome i dobro zarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana