Filmska istina

Goran Maunaga

Komentar specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za pitanje seksualnog nasilja u sukobima Margot Valstrom o ženama silovanim tokom rata u BiH, koji je objavljen u federalnim medijima, užasnuo je svakog prosječnog čitaoca nevjerovatno površnim pristupom jednoj strahovito ozbiljnoj temi.

Ono što je Valstromova iznijela o svojim saznanjima o silovanim ženama, a koja se baziraju na propagandnom djelu Anđeline Džoli nazvanom "U zemlji krvi i meda", dodatno pojašnjava da je moguće da u tako ozbiljnoj instituciji kao što su UN, rade ljudi koji su neodgovorniji čak i od Svena Alkalaja koji je po isteku ovdašnjeg ministarskog mandata dobio posao u toj istoj "firmi".

Teško je sto odsto tvrditi, ali ako bi se odvojilo malo vremena za istraživanje vrlo je moguće da bi se došlo do jasnih pokazatelja da je madam Valstrom bar u posrednoj vezi sa jednim od najuticajnijih bošnjačkih lobista Sanelom Dženkins koja je i finansirala snimanje režisersko-lobističkog prvenca Džolijeve.

Naravno da Valstromova u nedostatku činjenica, kako to uostalom funkcioniše na zapadnjačko-bošnjački pristrasno-propagandistički način već 20 godina, udara na emocije prosječnog čovjeka potpuno zanemarujući stvarne podatke i realnost. Prosto je nevjerovatno da su UN i odjeljenje te institucije na čijem je čelu gđa Valstrom čekali na Anđelinin naručeno-plaćenički projekat da bi se opet prihvatili propagandne laži, plasirane još prije 20 godina, o Srbima kao lošim, i Bošnjacima kao dobrim momcima.

I dok specijalni savjetnik generalnog sekretara UN u tom lobističkom tekstu govori, kao i njen uzor Džolijeva u svom nazovifilmu, da je tokom posjete Sarajevu i Zenici upoznala žene silovane tokom rata, dakle samo Bošnjakinje, iznosi i nevjerovatne spekulacije da je "Esma samo jedna od nekoliko desetina hiljada silovanih žena", te da "UN procjenjuju da je tokom rata u BiH silovano između 20.000 i 50.000 žena".

Na gotovo identičan način i Alija Izetbegović je procjenjivao da je u BiH silovano oko 60.000 žena, naravno Bošnjakinja.

Svi zločinci treba da odgovaraju, ali je zločin i zloupotreba broja i nacionalne pripadnosti silovanih u propagandne svrhe. Zločin je višegodišnja manipulacija silovanim žrtvama i zanemarivanje isto tako silovanih na drugoj strani.

Jezivo je, naravno, to što su neki od počinilaca još uvijek na slobodi, ali je strašno i to, poštovani predstavniče Valstrom, što vaše odjeljenje UN do danas nije došlo do podataka o tome, a moglo je da ste bili zainteresovani, koliko tačno ratnih silovatelja-Srba, a koliko silovatelja-Bošnjaka, danas mirno šeta pored svojih žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana