Fild se pravi Englez

Veljko Zeljković

Odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje opštih izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede sve neophodne uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica.

Istakao je ovo britanski ambasador u BiH Metju Fild, nakon što Savjet ministara BiH prije par dana nije usvojio budžet Centralne izborne komisije BiH, a što je dovelo u pitanje održavanje oktobarskih izbora.

To što HDZ moli, traži, da ovi izbori budu održani u regularnim okolnostima, u kojima bi prava hrvatskog naroda, kao konstitutivnog, bila zaštićena - nije bitno za Filda. Geopolitika je čudo. Ona je iznad prava, pravde i demokratije.

Za britanskog ambasadora, međutim, nije nedemokratski to što je njegova vlada odbila da pojedinim predstavnicama tekvondo reprezentacije BiH ne odobri vize za ulazak u zemlju. Kako je rekao, zbog “pravila o zaštiti privatnosti ne može komentarisati pojedinosti oko ovog slučaja”.

Interesantno je što papiri za ulazak nisu odobreni samo srpskim takmičarkama, Katarini Krajišnik i Zorani Sandić. Ostale djevojke iz reprezentacije BiH nisu imale ovih problema.

Slučajnost? Možda?! Teško! I umjesto da se izvini mladim djevojkama zbog, što bi on rekao, neodgovorne i nedemokratske i ničim utemeljene odluke, Fild se pravi Englez. Umjesto da urgira da taj “propust” i svojevrsni diplomatski skandal što prije bude riješen i pokaže bar trunku moralne odgovornosti, Fild se opet pravi Englez.

Radi se o dva sasvim različita slučaja, ali koja vjerovatno najbolje ilustruju kako u današnjem svijetu izgleda zapadna “demokratska” segregacija, a pogotovo britanska.

Gospodine Fild, iako tu “titulu” teško možete da zaslužite, kakvu je poruku vaša vlast na ovaj način poslala Srpskoj i BiH? Kakvu mladim sportistkinjama? Zašto im stavljate žute ili bijele trake na rukave ili na nekakve crne liste? Da li im možete pogledati u oči?

Još gore u svemu tome jeste što taj propust pravdate Ukrajinom. Da li ste se zapitali kako se osjećaju Katarina i Zorana i kakvu im poruku šaljete u kakvom to svijetu one žive? Stoga poštedite nas vaših dosadašnjih priča o demokratiji i moralu. Od njih nas glava boli, jer vaše poimanje demokratije nema nikakve veze sa značenjem te riječi, već sa segregacijom. Praksa to pokazuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana