"Fejsbuk" država

Željka Domazet

Pozivanje građana BiH na blokade svih institucija i puteva, kako je sa svoje "Fejsbuk" stranice poručio sarajevski glumac Feđa Štukan, još je jedan od pokušaja da se u ovoj zemlji uvede bezakonje i da ulica počne rješavati pitanja koja ne bi trebala.

Ovaj glumac, koji nije zapamćen ni po kakvom glumačkom ostvarenju ili ulozi ni u pozorištu, ni na filmu, pokušava da iz sivila anonimnosti dospije u javnost upravo preko ulice i nagomilanog nezadovoljstva naroda koga, priznati se mora, u BiH ima zaista previše. I dok institucije BiH na sve načine pokušavaju da u okvire zakona uvedu nedavno bezakonje i govor ulice prilikom talačke krize i blokade institucija BiH, Štukan pokušava nanovo da sve vrati u sunovrat.

Svi oni koji iole drže do svog dostojanstva i dostojanstva ove zemlje, njegove pozive ne shvataju ozbiljno i tvrde da svaki njegov pokušaj, pa i ovaj poziv na proteste i blokade, ne može završiti drugačije nego u košu. Trebalo bi da imaju na umu da iza ovakvih pobunjeničkih projekata ne stoji samo onaj ko poziva na njihovu realizaciju, nego možda i neki drugi.

Morali bi takođe imati u vidu i činjenicu da je u zemljama u kojima se ulicom i demonstracijama pokušavalo nešto promijeniti, zavladalo vrlo često i mnogo gore stanje od onog koje se htjelo promijeniti. Dovoljno je samo imati u vidu događaje u Siriji ili Egiptu, gdje su oni koji su posezali za rješavanjem stvari na ulici, napunili ulice krvlju poginulih.

Virtuelni svijet kakav je "Fejsbuk" i ono što se tamo može naći, te uređivanje zemlje putem društvenih mreža, postalo je pomodarstvo.

Krene li se putem ovog glumca i putem njemu sličnih, ova zemlja će svakako vrlo brzo, umjesto ozbiljnim putem, krenuti stranputicom i umjesto ozbiljne države postati "fejsbuk" država.

No, bez obzira na to kako će se okončati Štukanovo fejsbučenje i pozivi na proteste, institucije u ovoj zemlji morale bi zakonski djelovati i one koji su vlastite džepove natrpali stranim novcem zarad izazivanja nereda adekvatno sankcionisati, te konačno u ovoj zemlji uvesti reda.

Ne bude li tako, onda ćemo u budućnosti sve češće imati slučajeve da neostvareni polutipovi počnu da rješavaju stvari haosom koji nigdje i nikome dobra donio nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana