Federalno deklarisanje

Željka Domazet
Federalno deklarisanje

Od svog osnivanja do danas Narodna skupština Republike Srpske nijednom svojom riječju, niti odlukom nije se "drznula" da odlukama, kao ni bilo kakvim deklaracijama iskazuje svoj odnos prema Federaciji BiH.

Nijednom zvaničniku iz Republike Srpske nije palo na pamet da pred Narodnu skupštinu iznese bilo kakav prijedlog o ustavnom uređenju BiH, niti zahtjev za osnivanje institucija na nivou BiH.

Federalni Parlament, očigledno osnažen bošnjačkim platformaškim lobijem, bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, uzeo je sebi za pravo da se određuje o odlukama Narodne skupštine, da traži ustavno uređenje koje podrazumijeva prekompoziciju dejtonske BiH i da deklarativno zahtijeva formiranje vrhovnog suda na nivou BiH, iako nigdje u Dejtonu nije navedeno da je takva institucija potrebna.

Niko u demokratskom svijetu nema ništa protiv deklaracija koje se donose u demokratskim institucijama, ali pod uslovom da te deklaracije ne zadiru u demokratska prava drugih demokratskih institucija i ne zadiru u nadležnosti koje im ne pripadaju.

Nedopustivo je da iz FBiH usvajaju deklaracije kojima se traži izmjena Ustava i na mala vrata pokušava ukinuti Republika Srpska i prekomponovati BiH.

Jedina dobra stvar koja je proizašla iz usvajanja deklaracije, jeste to da se još jedanput poslala jasna poruka šta bi se desilo sa BiH i Republikom Srpskom ako bi bilo ukinuto entitetsko glasanje ili pristalo na opciju jedan čovjek jedan glas.

Jasno je da bi cijela BiH bila uređena po mjerilima jednog - bošnjačkog naroda. Ako bi se BiH kretala po trasama deklaracije koju je usvojio federalni Parlament, vremenom bi druga dva konstitutivna naroda polako bila svođena na nacionalne manjine ili u nekoj budućnosti svi bi postali Bosanci.

Da se o ovom scenariju radi govori i amandman koji je bio pripremljen od "demokratskog HSP-a" kojim se tražilo ukidanje dvoentitetske BiH. I bez ovog amandmana Parlament Federacije BiH se na vanrednoj sjednici deklarisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana